27.5 C
Athens
8 September - 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Δόθηκε ολιγοήμερη παράταση – Άμεση η επιστροφή φόρου

Must read

Μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά και μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το όλο θέμα εξετάστηκε σε ειδική σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή,

Έπειτα από συνεννόηση με την Διοίκηση της ΑΑΔΕ σχετικά με την πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει τα εξής:

Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως μέχρι και αυτήν την ώρα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Λαμβάνοντας υπόψιν, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώνεται η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

•    2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
•    9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων. Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.

Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Ωστόσο, ή δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Με βάση τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων έως σήμερα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειμένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις

Άμεση η επιστροφή φόρου

Φέτος, η επιστροφή του φόρου πρόκειται να γίνει άμεσα, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων την 26η Ιουλίου. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν σήμερα το πρωί της Παρασκευής την κατάσταση, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου, στην προθεσμία η οποία κανονικά εκπνέει αύριο τα μεσάνυχτα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι την ίδια ημερομηνία θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%. Επίσης, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα, κερδίζοντας και την έκπτωση 3%, ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

Αναλυτικότερα ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει

1. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Ειδικά αν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

3. Σε περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας χρεώνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας χρεώνεται με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

4. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

5. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

6. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ ενώ αν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία και με 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

7. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article