21.5 C
Athens
20 September - 2024

Σαρωτικές αλλαγές στις εφορίες: Καταργούνται οι ΔΟΥ και έρχονται οι ΥΦΕ – Πως θα εξυπηρετούνται οι πολίτες

Must read

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές, στην εφορία. Η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με το κλείσιμο των ΔΟΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχωρώντας σε σημαντικό μετασχηματισμό των σχέσεων των φορολογούμενων με την εφορία. Στόχος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών, καθώς οι αρμοδιότητες των παλαιών εφοριών μεταφέρονται σε νέες, εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι της Αθήνας θα εξυπηρετούνται πλέον από το Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρετήσεων (ΚΕΦΟΔΕ), ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Νοέμβριο.

  1. Οι νέες “Υπερεφορίες” και η εξυπηρέτηση των φορολογουμένωνΜε τη νέα δομή της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω επισκέψεων στις ΔΟΥ όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, οι υπηρεσίες έχουν αναδιοργανωθεί και διαχωριστεί σε νέα κέντρα, με τις περισσότερες διαδικασίες να διεκπεραιώνονται πλέον ψηφιακά.Διαμόρφωση Νέων Κέντρων ΕξυπηρέτησηςΑνάλογα με το θέμα που απασχολεί τους φορολογούμενους, η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τα εξής νέα κέντρα:
    • ΚΕΦΟΔΕ (Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης): Πρώην τμήματα εισοδήματος, ΦΠΑ, κλπ.
    • ΚΕΦΟΚ (Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου): Πρώην τμήματα ακινήτων και περιουσίας.
    • ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης): Πρώην Ταμείο, Δικαστικό Τμήμα.
    • ΥΦΕ (Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης): Για υποστήριξη και εξυπηρέτηση φορολογουμένων.

Αρμοδιότητες Νέων Κέντρων

  1. ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης: Έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες για θέματα φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ειδικών φορολογιών, μητρώου και εφαρμογής των διατάξεων περί βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. Οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE ή μέσω του myAADEapp.
  2. ΚΕΦΟΚ Αττικής και Θεσσαλονίκης: Μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες για τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας και φορολογία κατοχής ακινήτων. Η εξυπηρέτηση γίνεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE ή μέσω του myAADEapp.
  3. ΚΕΒΕΙΣ: Εδώ μεταφέρονται οι υπηρεσίες είσπραξης (Έσοδα, Δικαστικό Τμήμα) των καταργηθέντων ΔΟΥ. Απευθύνονται σε όσους έχουν οφειλές ή ζητούν επιστροφές και συμψηφισμούς φόρων.

Η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων στις ΥΦΕ θα πραγματοποιείται μέσω ραντεβού, τα οποία μπορούν να κλείνονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου» στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω φυσικής παρουσίας, καθώς και τηλεφωνικής επικοινωνίας στην γραμμή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ: 2231621000.

Η εισαγωγή της εξυπηρέτησης μέσω tablet ή με ραντεβού για φορολογικές υποθέσεις αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την απλοποίηση και βελτίωση της αλληλεπίδρασης των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως το “Τα Αιτήματά μου” από τον υπολογιστή ή το myAADEapp, οι πολίτες μπορούν να αποφύγουν τις χρονοβόρες επισκέψεις στις ΔΟΥ (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες). Αυτό μειώνει σημαντικά την ανάγκη για φυσική παρουσία, ιδιαίτερα για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω tablet ή με προγραμματισμένα ραντεβού αποτελεί μια σύγχρονη λύση που επιτρέπει στους πολίτες να εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς την ανάγκη για μακρινές μετακινήσεις και αναμονή. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των  δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της αποδοτικότητας του κρατικού μηχανισμού.

Ιδού οι νέες Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης (ΥΦΕ) πρώην ΔΟΥ

ΔΟΥ Μετεξέλιξη
ΦΑΕ Αθηνών 1η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης ΑΕ
ΦΑΕ Πειραιά 2η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης ΑΕ
ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 3η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης ΑΕ
Α’ Αθηνών 1η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
ΙΖ’ Αθηνών 2η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
ΙΓ’ Αθηνών 3η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Αγίων Αναργύρων 4η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Αμαρουσίου 5η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Κηφισιάς 6η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Παλλήνης 7η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Χολαργού 8η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Ηλιούπολης 9η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Καλλιθέας 10η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Γλυφάδας 11η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Νέας Ιωνίας 12η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Περιστερίου 14η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Ελευσίνας 15η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Α και Ε Πειραιά (Ενοποίηση) 16η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης, Κέκροπος & Αλιπέδου 3, Πειραιάς (πρώην ΔΟΥ Α Πειραιά)
Νίκαιας Πειραιώς 17η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης, Θεσπιών 62, Κορυδαλλός (πρώην ΔΟΥ Νίκαιας)
Ε’ Θεσσαλονίκης 18η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Ζ’ Θεσσαλονίκης 19η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης 20η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Αμπελοκήπων 21η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Ιωνίας Θεσσαλονίκης 22η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 23η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης
Πλοίων Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης Πλοίων, Ακτή Μιαούλη & Χατζηκυριάκου, Πειραιάς (πρώην ΔΟΥ Πλοίων)
Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Κατοίκων Ημεδαπής Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης Κατοίκων Εξωτερικού – Εναλλακτικής Φορολόγησης, Φιλαδελφείας 8 Αθήνα (στο ίδιο κτήριο όπου στεγάζεται και το ΚΕΦΟΚ ΑΤΤΙΚΗΣ)

 

 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article