25.6 C
Athens
19 September - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειώθηκε η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο – Μείωση και στα τιμολόγια

Must read

Χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο βρίσκεται η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου, κάτι που θα συμπαρασύρει και τα τιμολόγια κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 135 ευρώ του περασμένου μήνα.

Το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο βρίσκεται στα 15,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δίχως την επιδότηση των 1,6 λεπτών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το πιθανότερο σενάριο για τον Σεπτέμβριο είναι να δούμε ελαφρώς μειωμένες τιμές λιανικής.

Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό, αλλά η μετακύλισή της στην εγχώρια αγορά γίνεται με καθυστέρηση ενός μήνα, άρα θα συμπέσει με τη φθινοπωρινή περίοδο και την πτώση της ζήτησης που συνήθως επιφέρει.

Πρόκειται, δηλαδή, για αντίρροπες δυνάμεις που θα δούμε στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η μειωμένη ζήτηση θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών και θα περιορίσει την λειτουργία των ακριβών συμβατικών μονάδων.

Το ερώτημα είναι αν οι τιμές θα επιστρέψουν τελικά στα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης ή αν θα έχουμε μια πιο μόνιμη ανατίμηση ενόψει του χειμώνα.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article