20.4 C
Athens
20 September - 2024

Επιδόματα: Ποια θα καταβάλλονται υποχρεωτικά σε προπληρωμένη κάρτα – Ποιες οι εξαιρέσεις

Must read

Υποχρεωτική θα είναι η καταβολή των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας, ενδεχομένως από το τέταρτο τρίμηνο του φετινού έτους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Όσοι, δε, επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) μέσω κάρτας θα τυγχάνουν κινήτρων.

Από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας. Η νέα διαδικασία έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση των κοινωνικών παροχών, ενώ παρέχονται και κίνητρα στους δικαιούχους για μεγαλύτερη χρήση της κάρτας σε ηλεκτρονικές πληρωμές.

 Τι Αλλάζει: Αναλυτική περιγραφή της νέας διαδικασίας καταβολής των επιδομάτων. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να δαπανάται μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Οι πολίτες που θα επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό μέσω κάρτας, θα απολαμβάνουν πρόσθετων κινήτρων όπως συμμετοχή σε λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης.

 Ποιες παροχές περιλαμβάνονται: Λίστα των επιδομάτων που θα ενταχθούν στη νέα διαδικασία:

  • Επίδομα ανεργίας (ΔΥΠΑ)
  • Επίδομα τέκνων
  • Επίδομα γέννησης
  • Επίδομα οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής
  • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΟΠΕΚΑ)

Εκτός τα αναπηρικά επιδόματα – Ποια άλλα εξαιρούνται

Από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται ιδίως τα κατωτέρω επιδόματα, ενισχύσεις και παροχές:

α) το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη

β) το επίδομα διαθεσιμότητας

γ) το επίδομα στέγασης

δ) το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

ε) η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,

στ) τα αναπηρικά επιδόματα,

ζ) το επίδομα ομογενών προσφύγων

η) τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα

θ) το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες

ι) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018

ια) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019

ιβ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

 Κίνητρα και Προγράμματα Επιβράβευσης: Περιγραφή των επιπλέον κινήτρων για τους δικαιούχους που θα χρησιμοποιούν την κάρτα για ηλεκτρονικές πληρωμές, όπως η συμμετοχή σε κληρώσεις και λοταρίες, καθώς και προγράμματα επιβράβευσης από τις τράπεζες και τους αρμόδιους φορείς.

Χρηματοδότηση και Υλοποίηση: Πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάπτυξη του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article