25.3 C
Athens
16 September - 2024

Μάστιγα η φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές των σπιτιών – Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης διπλασιάζει το κόστος

Must read

Η στεγαστική κρίση για φοιτητές στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς οι τιμές των ενοικίων φοιτητικής στέγης έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Η πρόσφατη έρευνα της Geoaxis Property & Valuation Services αποκαλύπτει ότι από το 2015 μέχρι το 2024, οι τιμές ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο, έχουν αυξηθεί κατά 91,5% κατά μέσο όρο. Στην Αθήνα και την Πάτρα, οι αυξήσεις είναι ακόμα πιο απότομες, φτάνοντας το 115,7% και 112,5% αντίστοιχα.

Αυτή η άνοδος στις τιμές αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση και στη συνεχιζόμενη μείωση της προσφοράς, με τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ., Airbnb) να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στο Ναύπλιο, η κρίση επιδεινώνεται λόγω τουριστικού χαρακτήρα της πόλης, όπου τα περισσότερα διαμερίσματα κατευθύνονται προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφήνοντας ελάχιστες επιλογές για φοιτητές.

Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει ενταθεί ιδιαίτερα από το 2021, καθώς η πανδημία ενίσχυσε τη ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ ταυτόχρονα η προσφορά μειώθηκε.

Οι φοιτητικές εστίες και η συγκατοίκηση έχουν αναδειχθεί ως εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Στα κάγκελα» οι φοιτητικοί σύλλογοι

«Είμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας» λένε οι φοιτητές που βρίσκονται στις επάλξεις και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις άμεσα καθώς «δεν πάει άλλο» και η «η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας να  βοηθούν τους πρωτοετείς φοιτητές και τους γονείς τους, να βρουν στέγη μέσα από αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τη σειρά τους καταθέτουν μια σειρά προτάσεων:

«-Άμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

-Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

-Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτίριων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

-Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες»».

Με αυτά τα δεδομένα προχωρούν την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου σε «Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Φοιτητική Στέγη» με φοιτητικούς συλλόγους να διοργανώνουν μεγάλη κινητοποίηση στις 12:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article