19.9 C
Athens
20 September - 2024

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Πόσο αυξάνεται, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Must read

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την οικονομική στήριξη των φοιτητών, ιδιαίτερα αυτών που φοιτούν σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Το μέτρο, που πλέον αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, είναι μια προσπάθεια του κράτους να στηρίξει οικονομικά τη φοιτητική κοινότητα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Συγκεκριμένα, το φοιτητικό επίδομα στέγασης για όσους φοιτούν σε περιφερειακά πανεπιστήμια αυξάνεται από τα 1.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, σε περιπτώσεις συγκατοίκησης το ποσό αυτό φτάνει έως και τα 2.500 ευρώ. Τα νέα ποσά θα ισχύσουν από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, παρέχοντας άμεση στήριξη στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, ιδιαίτερα λόγω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων τα τελευταία χρόνια σε πόλεις με πανεπιστήμια, όπως η Πάτρα, η Λαμία, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Η εκτίναξη των τιμών έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των εξόδων στέγασης, ειδικά για τις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε διαφορετικές πόλεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας Κωστής Χατζηδάκης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τόσο την οικονομική στήριξη όσο και τη βελτίωση των φοιτητικών υποδομών. Εκτός από την αύξηση του επιδόματος, η κυβέρνηση προχωρά σε εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών και στην ανέγερση νέων κτιρίων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ειδικότερα, τέσσερις διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτά τα έργα είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων φοιτητών και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article