20.4 C
Athens
20 September - 2024

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχονται τετραπλές αυξήσεις στις αποδοχές του 2025

Must read

Για το 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από τέσσερις διαφορετικές πλευρές, με τις αυξήσεις να φτάνουν σε οριζόντια βάση τα 100 ευρώ για όλους και έως 400 ευρώ για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οριζόντια αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου

Η πρώτη αύξηση αφορά μια οριζόντια προσαρμογή των μισθών, με στόχο την εξίσωση του εισαγωγικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με τον κατώτατο μισθό. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης των 100 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το 2027. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά, η αύξηση αυτή βασίζεται σε έναν κανόνα που αναπροσαρμόζει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Η δεύτερη σημαντική ενίσχυση προέρχεται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% το 2025. Η μείωση αυτή θα κατανέμεται ισότιμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, δηλαδή 0,5% για κάθε πλευρά. Αυτό θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις για γιατρούς ΕΣΥ

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ, προβλέπεται μια σειρά από ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών με συντελεστή 22%, που οδηγεί σε έμμεση αύξηση του καθαρού εισοδήματος κατά 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τη θέση.
  • Επίδομα για υπηρεσία σε απομακρυσμένες περιοχές, το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ, με συνολικό κόστος για το κράτος 16 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση 20% στο επίδομα νυχτερινής απασχόλησης, με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατ. ευρώ.

Επίδομα επίτευξης στόχων και σύνταξη αυξήσεων

Επιπλέον, το 2025 θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων για δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται σε θέσεις διαχείρισης δημοσίων πόρων. Το επίδομα αυτό θα ισούται με έναν επιπλέον μισθό για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προβλέψει αύξηση των συντάξεων χωρίς προσωπική διαφορά κατά 2,2%-2,5%, με συνολικό κόστος 450 εκατ. ευρώ. Για την απονομή νέων συντάξεων το επόμενο έτος, θα διατεθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής των συνταξιούχων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article