25.6 C
Athens
19 September - 2024

Οι παρεμβάσεις για την αύξηση του εισοδήματος και μείωση της φορολογίας – Οικονομικές πρωτοβουλίες για το 2025

Must read

Το 2025 προμηνύεται ως μια χρονιά μεγάλων οικονομικών αλλαγών και σημαντικών πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση. Με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος πολιτών και τη φορολογική ελάφρυνση, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα που αγγίζουν συνταξιούχους, εργαζόμενους και φοιτητές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η φορολογική απαλλαγή και τα νέα προγράμματα στέγης αποτελούν τον πυρήνα των εξελίξεων. Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά σημεία αυτών των αλλαγών.

Αύξηση εισοδήματος το 2025

Αύξηση συντάξεων βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ

Η προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων για το 2025 θα καθοριστεί από το ποσοστό πληθωρισμού και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Οι αυξήσεις αναμένεται να κυμανθούν από 2,2% έως 2,5%, προσφέροντας σημαντική οικονομική ανακούφιση στους συνταξιούχους.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Τον Δεκέμβριο του 2025, περίπου 670.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με στόχο να καλυφθεί η προσωπική διαφορά. Αυτή η ενίσχυση αποτελεί σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Οριζόντια αύξηση μισθών στο δημόσιο

Μια ακόμη κίνηση της κυβέρνησης για το 2025 είναι η οριζόντια αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε ο εισαγωγικός μισθός να μην είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό.

Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων

Για να ενθαρρυνθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, διευρύνεται το επίδομα επίτευξης στόχων, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα για την επίτευξη των στόχων της διοίκησης.

Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Οι φοιτητές που σπουδάζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια θα δουν αύξηση στο στεγαστικό επίδομα, μια κίνηση που στοχεύει στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών τους.

Εφορία

Μείωση φορολογίας το 2025

Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών

Από 1/1/2025, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1%. Αυτή η μείωση θα έχει θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί το 2025, προσφέροντας σημαντική φορολογική ελάφρυνση σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένα έξοδα λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Μόνιμη Επιστροφή ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο θα μονιμοποιηθεί, ενισχύοντας την αγροτική παραγωγή και μειώνοντας το κόστος των καλλιεργητικών εργασιών.

Απαλλαγή από Φόρο Εισοδήματος για Κενά Ακίνητα

Οι ιδιοκτήτες που θα νοικιάσουν κενά ακίνητα ή θα μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες θα απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια.

Κατάργηση ΦΠΑ για Νέα Κτίρια

Το 2025 θα επεκταθεί η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για νέα κτίρια, ενισχύοντας τον κατασκευαστικό κλάδο και δημιουργώντας κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

Πρωτοβουλίες για τη Στέγη

Αναβάθμιση Παλαιών Κατοικιών

Ένα πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ωφεληθούν από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ θα ενισχυθεί η αγορά εργασίας με την ενεργοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων.

«Κόφτης» στο Airbnb

Με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά ακινήτων, θα απαγορευτούν νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου II»

Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου II» θα παρέχει οικονομικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε νέους ή ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να δώσει μια νέα ώθηση στην κατοικία και στην οικονομική ανεξαρτησία των νέων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article