25.6 C
Athens
19 September - 2024

Οριζόντια αύξηση μισθών στο Δημόσιο το 2025: Αναλυτικά παραδείγματα – Πού θα κυμανθούν

Must read

Αυξήσεις θα δουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο,  στους μισθούς τους, μέσα στο 2025. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε την αναγκαιότητα για αναπροσαρμογή των μισθών στο Δημόσιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακές αυξήσεις, με απώτερο στόχο ο εισαγωγικός μισθός να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται σε κοινωνικές πιέσεις και οικονομικές αναλύσεις που δείχνουν ότι πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα οι νεοδιοριζόμενοι, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Η κυβέρνηση στοχεύει να βελτιώσει τη θέση αυτών των εργαζομένων και να τους παράσχει ένα δίκαιο και σταθερό εισόδημα.

Τι είναι ο εισαγωγικός βασικός μισθός στο δημόσιο

Ο εισαγωγικός βασικός μισθός στο Δημόσιο αφορά το μισθολογικό επίπεδο που λαμβάνει ένας υπάλληλος που μόλις διορίστηκε στη δημόσια υπηρεσία. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων συνήθως περιλαμβάνει υπαλλήλους χαμηλών προσόντων (ΥΕ) και είναι συχνά το χαμηλότερο μισθολογικό επίπεδο στο Δημόσιο.

Από τον Απρίλιο του 2025, ο εισαγωγικός μισθός αναμένεται να υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, όπως ορίζει το σχέδιο της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα υπολείπονται των προδιαγραφών του ιδιωτικού τομέα.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι ο ελάχιστος μισθός που μπορεί να προσφερθεί νόμιμα σε έναν εργαζόμενο, και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 830 ευρώ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον μισθό στα 950 ευρώ έως το 2027. Αυτή η αύξηση θα επηρεάσει άμεσα και τον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα.

Πρόγραμμα αύξησης μισθών στο Δημόσιο 2025-2027

Το πρόγραμμα αύξησης των μισθών στο Δημόσιο θα ξεκινήσει το 2025 και θα ολοκληρωθεί το 2027. Ο βασικός μισθός για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αυξάνεται σταδιακά με μια αρχική αύξηση της τάξης των 20-30 ευρώ το 2025, αναλόγως του σεναρίου που θα εφαρμοστεί. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσουν σε ένα τελικό ποσό που θα ανταποκρίνεται στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σύνδεση του εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο μισθό

Η βασική ιδέα πίσω από τις αυξήσεις αυτές είναι η σύνδεση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόζει τους μισθούς του δημόσιου τομέα, ώστε να μην υστερούν σε σχέση με αυτούς του ιδιωτικού. Το μοντέλο αυτό εξασφαλίζει ισορροπία και δίκαιη αντιμετώπιση για όλους τους εργαζόμενους.

Πρώτο σενάριο αύξησης μισθών: 40 ευρώ ανά

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που εξετάζεται, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ το έτος από το 2025 έως το 2027. Αυτή η προσέγγιση θεωρείται πιο σταδιακή, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα

Πίνακας 1: Βασικοί Μισθοί Δημόσιου Τομέα (Υποχρεωτική και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) αν ο κατώτατος στον ιδιωτικό αυξηθεί στα 870 ευρώ

Πίνακας 2: Βασικοί Μισθοί Δημόσιου Τομέα (Τεχνολογική και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) αν ο κατώτατος στον ιδιωτικό αυξηθεί στα 870 ευρώ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article