21.5 C
Athens
20 September - 2024

Αναβαθμίζω το σπίτι μου: Άτοκα δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ για ανακαινίσεις κατοικιών

Must read

Από τον Ιανουάριο του 2025, αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», προσφέροντας άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ για ανακαινίσεις κατοικιών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και δεν θα περιλαμβάνει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση για τους ενδιαφερόμενους.

Πρόσβαση χωρίς κριτήρια – Προτεραιότητα στις αιτήσεις

Λόγω της έλλειψης κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάση τη σειρά προτεραιότητας. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποβάλουν την αίτησή τους μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες ένταξης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις εμπορικές τράπεζες. Τα δάνεια που θα προσφερθούν θα κυμαίνονται από 5.000 έως 25.000 ευρώ, με επιδοτούμενους τόκους και διάρκεια αποπληρωμής από 3 έως 7 χρόνια.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Για την ένταξη στο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι πρέπει να είναι ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες ή να διατηρούν εμπράγματα δικαιώματα όπως ψιλή κυριότητα ή επικαρπία. Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ανεξαρτήτως χρήσης. Επίσης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τυχόν υποχρεώσεις προς ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το Δημόσιο.

Οι διαφορές με το πρόγραμμα «εξοικονομώ»

Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» διαφοροποιείται από το δημοφιλές «Εξοικονομώ», καθώς δεν έχει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Συνεπώς, οι διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης είναι ταχύτερες, αφού δεν απαιτείται συλλογή στοιχείων για την απόδειξη κριτηρίων.

Δεν προβλέπεται επίσης η αξιολόγηση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων. Αντίθετα, το «Εξοικονομώ» απαιτεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά δύο βαθμίδες, κάτι που δεν ισχύει για το νέο πρόγραμμα.

Ευκολία χρηματοδότησης

Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα, οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν από μόνοι τους τραπεζική χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα παρέχει άμεση πρόσβαση σε δάνεια χωρίς προϋποθέσεις, με τις εμπορικές τράπεζες να καλύπτονται για το 75% των δανείων που θα χορηγήσουν.

Στόχος του προγράμματος

Ο στόχος είναι να ανακαινιστούν περίπου 20.000 ακίνητα, με μερικά από αυτά να προορίζονται για μακροχρόνιες μισθώσεις, ενισχύοντας έτσι την αγορά ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Παρεμβάσεις που καλύπτει το πρόγραμμα

Μέσα από το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» μπορούν να πραγματοποιηθούν μια σειρά από βελτιώσεις, όπως:

  • Θερμομόνωση
  • Δημιουργία πράσινης στέγης
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Αλλαγή συστημάτων θέρμανσης και ψύξης
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, μικρών ανεμογεννητριών και άλλων μορφών ΑΠΕ
  • Τοποθέτηση άλλων παρεμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article