28.1 C
Athens
25 September - 2024

Ο καιρός την Τρίτη: Επιστρέφει το καλοκαίρι μετά το φθινοπωρινό διάλειμμα

Must read

Η Ελλάδα πρόκειται να βιώσει μια σημαντική αλλαγή στον καιρό τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται αισθητά, καθώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική. Οι πιο θερμές μέρες της εβδομάδας αναμένονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, με τον υδράργυρο να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η Ελλάδα πρόκειται να βιώσει μια σημαντική αλλαγή στον καιρό τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται αισθητά, καθώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική. Οι πιο θερμές μέρες της εβδομάδας αναμένονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, με τον υδράργυρο να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Υποτροπικός αεροχείμαρρος και αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, το φαινόμενο της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας οφείλεται στον υποτροπικό αεροχείμαρρο. Αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι γνωστό για τη μεταφορά θερμού αέρα από την Αφρική προς τον ευρωπαϊκό χώρο. Ο αεροχείμαρρος, συνήθως εμφανιζόμενος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες σε πολλές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Οι περιοχές που αναμένεται να βιώσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες περιλαμβάνουν την Αττική, την Πελοπόννησο και περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Στην Αττική, η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει τους 33°C, ενώ στη Λαμία και τον κάμπο της Θεσσαλίας οι τιμές του υδραργύρου θα είναι ακόμα πιο υψηλές

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη!

Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριω μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση ).

Οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος ,η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο.

Να τονίσω ότι αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!»

«Καλοκαιρινό διάλειμμα στη χώρα μας»

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ένα «καλοκαιρινό διάλειμμα» του καιρού στη χώρα για το δεύτερο μισό της εβδομάδας, με άνοδο της θερμοκρασίας, φτάνοντας έως και τους 34 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Ωστόσο, μέχρι την Τετάρτη, θα επικρατήσουν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά και βορειοδυτικά.

Η αλλαγή στον καιρό οφείλεται σε ένα πεδίο υψηλών πιέσεων που φέρνει πιο ζεστές αέριες μάζες.

Παράλληλα, προειδοποιεί για απότομη πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κάτι που θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για θερμοκρασίες αρκετά κάτω από τους 30 βαθμούς, που έχουμε οριακα… ξεχάσει από τον Μάιο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Με το καλοκαιράκι να επιστρέφει και πάλι στη χώρα μας αναμένεται να κυλήσει το δεύτερο μισό της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε και λέμε το δεύτερο μισό διότι μέχρι και την Τετάρτη θα επικρατήσει περιορισμένη αστάθεια προς τα δυτικά κυρίως με διαστήματα βροχοπτώσεων οι οποίες προς τα βορειοδυτικά θα είναι πιο πολλές και πιο έντονες.

Αιτία γι’ αυτή την καλοσύνη του καιρού είναι το πεδίο υψηλών πιέσεων όπως σημειώνουμε με το λευκό βέλος στον πρώτο μας χάρτη το οποίο θα επεκταθεί ανατολικότερα φέρνοντας μαζί του και πιο θερμές αέριες μάζες.

Στο θερμοκρασιακό διάγραμμα ή όπως συνηθίζω να το λέω “διάγραμμα της αλήθειας” μιας και περιλαμβάνει τις πολλαπλές λύσεις των μετεωρολογικών μοντέλων που μας δείχνουν την επικρατέστερη τάση του καιρού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την ανοδική τροχιά της θερμοκρασίας όπου προς το τέλος της εβδομάδας στο νομό Αττικής θα συναντάμε τον υδράργυρο κοντά στους 34 βαθμούς κελσίου σαν μέγιστη θερμοκρασία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρώντας το ίδιο διάγραμμα προς το τελείωμά του βλέπουμε τις θερμοκρασιακές καμπύλες να κατηφορίζουν απότομα γεγονός που μας δείχνει μια απότομη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί και από κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές της άλλης εβδομάδας και στην οποία θα αναφερθούμε όταν τα προγνωστικά μας στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα.

Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το καλοκαιράκι με μια προσοχή μέχρι και την Τετάρτη προς τα δυτικά όπου η αστάθεια φαίνεται να κυριαρχεί».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Η πρόγνωση  περιλαμβάνει τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και σταδιακά στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, με σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις, με περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις με 3-4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατούν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, φτάνοντας τους 27-29 βαθμούς και τοπικά τους 30 στα ηπειρωτικά.

Αναλυτικά, στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις, κυρίως στη δυτική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις.

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιές νεφώσεις το πρωί και θερμοκρασίες έως 29 και 28 βαθμούς αντίστοιχα.

Η Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου θα φέρει νεφώσεις στο Ιόνιο και την Ήπειρο, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα Δωδεκάνησα, φτάνοντας έως τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Πώς ονομάζεται η επόμενη κακοκαιρία: Όλα τα ονόματα που δόθηκαν

Το πότε θα «χτυπήσει» μία κακοκαιρία τη χώρα μας δε το ξέρουμε, όμως γνωρίζουμε από τώρα το… όνομά της.

Ενδεικτικά, οι τρεις πρώτες που θα μας επισκεφτούν θα ονομάζονται «Alexandros, Bora, Coral», με βάση τις αποφάσεις που έλαβαν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, εάν έχει ήδη δοθεί όνομα σε κακοκαιρία από άλλη ομάδα (π.χ. Κεντρικής Μεσογείου) και αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το όνομα πρέπει υποχρεωτικά να διατηρηθεί.

Για τη περίοδο Οκτωβρίου 2024-Σεπτεμβρίου 2025, η λίστα με τα ονόματα που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά, καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των τριών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των χωρών τους με λατινικούς χαρακτήρες και είναι:

Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria, Yam, Zoe.

Τα ονόματα με κίτρινο χρώμα επέλεξε η ΕΜΥ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article