29.5 C
Athens
27 September - 2024

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας: Αναλυτικά πόσα θα πρέπει να πληρώσουμε και πότε – Το νέο ποινολόγιο

Must read

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι ένας ετήσιος πονοκέφαλος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων στην Ελλάδα. Καθώς πλησιάζει η περίοδος πληρωμής για το 2025, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν φέτος και πώς θα επηρεάσουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τις λεπτομέρειες γύρω από τα τέλη κυκλοφορίας 2025, τι ποσά θα πρέπει να καταβληθούν ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά ή τις εκπομπές CO₂, και ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής που έχουν ανακοινωθεί.

Τέλη Κυκλοφορίας 2025

Για τα τέλη κυκλοφορίας 2025, ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν σταθερά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις εισηγήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αυξήσεις, ιδιαίτερα στα οχήματα που απαλλάσσονται από τέλη ή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τελικά δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Τα τέλη θα αναρτηθούν τον Νοέμβριο του 2024, και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν διορία να τα εξοφλήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Σημαντική αλλαγή για το 2025: Κατάργηση δωρεάν παράτασης

Φέτος, υπάρχει μια σημαντική αλλαγή που επηρεάζει όλους τους κατόχους οχημάτων. Για πρώτη φορά, το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει τη δωρεάν παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που παραδοσιακά δινόταν κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως, σε περίπτωση καθυστέρησης, οι ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης. Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο υψηλότερες θα είναι οι προσαυξήσεις.

Ουσιαστικά από το 2025 θα καθιερωθεί το νέο ποινολόγιο για την μη έγκαιρη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Αναλυτικά τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Εάν η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνει εντός Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μια προσαύξηση της τάξεως των 25% σε αυτά.
  • Εάν η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνει εντός Φεβρουαρίου, τότε θα υπάρξει μια προσαύξηση της τάξεως των 50% σε αυτά
  • Εάν η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνει από 1η Μαρτίου και μετά, τότε αυτά προσαυξηθούν κατά 100% .

Τι θα πληρώσουμε για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2025

Τα ποσά των τελών κυκλοφορίας καθορίζονται είτε βάσει των κυβικών εκατοστών (κ.εκ.) του κινητήρα, για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2010, είτε βάσει των εκπομπών CO₂ για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Νοεμβρίου 2010. Ας δούμε αναλυτικά τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες:

Τέλη κυκλοφορίας για οχήματα πριν το 2010

Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Ακολουθεί πίνακας με τα σχετικά ποσά:

Τέλη κυκλοφορίας για οχήματα μετά το 2010

Για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂). Η κλίμακα είναι η εξής:

Ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων απαλλάσσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας

Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τελών στα οχήματα που απαλλάσσονται, το 2025 παραμένει η εξαίρεση για οχήματα με χαμηλές εκπομπές CO₂ (έως 90 γρ./χλμ.) καθώς και για οχήματα με μηδενικές εκπομπές, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων συνεχίζουν να απαλλάσσονται από την πληρωμή τελών, ενισχύοντας τις πολιτικές για τη μείωση των ρύπων και την προώθηση της πράσινης μετακίνησης.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article