16.4 C
Athens
20 October - 2024

Συντάξεις: Δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά – Τι περιμένουμε το φθινόπωρο του 2024

Must read

Το φθινόπωρο του 2024 αναμένεται μια κρίσιμη εξέλιξη που θα καθορίσει την τύχη 370.000 συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του, κλείνοντας μια δικαστική εκκρεμότητα που χρονολογείται από το 2013.

Το ενδιαφέρον των συνταξιούχων είναι μεγάλο, καθώς η απόφαση θα κρίνει τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Οι διεκδικήσεις αφορούν την αναδρομική καταβολή ποσών που χάθηκαν λόγω των περικοπών, οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Η δικαστική απόφαση που αναμένεται, θα αφορά αποκλειστικά τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Αυτοί οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, με την προσδοκία να λάβουν σημαντικά ποσά.

Για όσους δεν προσέφυγαν μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία, οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου Βρούτση του 2020, που θέτει σαφές όριο στην καταβολή αναδρομικών. Παράλληλα, νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και με τόκο, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην υπόθεση.

Περικοπές Επικουρικών Συντάξεων και Δώρων: Το Ιστορικό

Η δικαστική αυτή διαμάχη ξεκίνησε το 2013, όταν εφαρμόστηκαν σημαντικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Αυτές οι περικοπές, αν και θεσπίστηκαν ως μέρος των μνημονιακών μέτρων λιτότητας, έχουν κριθεί επανειλημμένα αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αρχική απόφαση του ΣτΕ το 2015, καθώς και μεταγενέστερες αποφάσεις το 2019 και το 2021, επιβεβαίωσαν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών για το επίμαχο 11μηνο.

Οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν ως στόχο να ανακτήσουν τα ποσά που τους αφαιρέθηκαν άδικα, στηριζόμενοι σε αυτές τις αποφάσεις. Εάν η νέα απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου είναι ευνοϊκή, αναμένεται ότι κάθε δικαιούχος θα λάβει αναδρομικά έως και 4.000 ευρώ.

Νομικές εξελίξεις και εκτιμήσεις

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η νέα απόφαση αναμένεται να δικαιώσει τους συνταξιούχους, καθώς οι περικοπές έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, η απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά με τόκο, μια εξέλιξη που θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση στους δικαιούχους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει εντός της προθεσμίας. Όσοι δεν προσέφυγαν ή το έκαναν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί.

Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να είναι σαφής και δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τόκο, ενισχύοντας την οικονομική θέση των συνταξιούχων που περιμένουν αυτά τα χρήματα εδώ και χρόνια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article