15.4 C
Athens
19 October - 2024

Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων και αυξήσεις στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Ποιους αφορά

Must read

Καλά θα είναι τα νέα για χιλιάδες ευάλωτους πολίτες στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται να εισπράξουν νέο πακέτο ενισχύσεων μέσα στους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πακέτο έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που περιλαμβάνει αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και το πολυαναμενόμενο έκτακτο δώρο Χριστουγέννων. Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν τις ομάδες πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές δυσκολίες, όπως οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια και χειμώνας πληρωμών

Την προηγούμενη εβδομάδα, βγήκε η απόφαση για τη χορήγηση της “επιταγής ακρίβειας”, η οποία θα ωφελήσει περίπου 1.900.000 πολίτες. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται συνταξιούχοι που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν δικαιούνται τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες, καθώς και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι πληρωμές της «Επιταγής Ακρίβειας»

Η επιταγή ακρίβειας θα κατανεμηθεί σε συνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης προέρχεται από τον έκτακτο φόρο που θα επιβληθεί στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Από αυτό το κονδύλι, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους.

Κατηγορίες συνταξιούχων και ποσά ενίσχυσης:

  • Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
  • Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Αυτά τα ποσά ενισχύσεων έρχονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οικονομικές προκλήσεις, ειδικά μπροστά στην αυξανόμενη ακρίβεια.

Αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Παράλληλα με την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις και διπλές πληρωμές σε προνοιακά επιδόματα. Η απόφαση αυτή αφορά διάφορες κατηγορίες δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά οικογένειες με παιδιά και άτομα με αναπηρία.

Ποια επιδόματα αυξάνονται:

  • Οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση.
  • Οι 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, καθώς και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Οι 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι αυξήσεις αυτές θα δώσουν σημαντική ώθηση στους προϋπολογισμούς των ευάλωτων πολιτών, ενόψει των αυξημένων αναγκών του χειμώνα. Το επιπλέον ποσό θα βοηθήσει τις οικογένειες να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, από το κόστος θέρμανσης έως τα έξοδα των εορτών.

Νέα κριτήρια για τα επιδόματα: Ποιοι Θα χάσουν την ενίσχυση

Ωστόσο, εισάγονται νέα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία αναμένεται να περιορίσουν τους δικαιούχους ορισμένων επιδομάτων. Τα κριτήρια αυτά αφορούν κινητή και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που μέχρι τώρα δεν λαμβανόταν υπόψη. Τα νέα μέτρα στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα επιδόματα πηγαίνουν στους πραγματικά αναξιοπαθούντες.

Παράλληλα, προκειμένου να δημιουργηθεί κίνητρο προς εργασία, το εισόδημα από μισθωτή εργασία δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια για την απόκτηση επιδόματος παιδιού, στεγαστικού επιδόματος, καθώς και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε ποσοστό 20% και 30%, αντίστοιχα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article