16.4 C
Athens
20 October - 2024

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι περιμένουν αναδρομικά και πληρωμές ως 16.000 ευρώ

Must read

Αναδρομικά συντάξεων 2025 θα αποδοθούν σε 850.000 συνταξιούχους τεσσάρων κατηγοριών μέσα στο 2025, ως αποτέλεσμα επανυπολογισμών στις επικουρικές συντάξεις και την παράλληλη ασφάλιση. Με αναδρομικά που θα φτάσουν έως και 16.000 ευρώ, αυτό το ποσό θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα δώρα στις επικουρικές.

Τα συνταξιοδοτικά αυτά αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους που έλαβαν μέρος στις περικοπές του Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, αλλά και σε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε παράλληλη ασφάλιση και δεν είχαν δει τις συντάξεις τους να προσαυξάνονται σωστά. Αυτές οι επιστροφές προσφέρουν μια σημαντική ανακούφιση στους δικαιούχους, ειδικά όσους έχουν περιμένει χρόνια να δουν τις σωστές απολαβές.

Επανυπολογισμός Συντάξεων: Η  επιστροφή των κρατήσεων

Η καθυστέρηση στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες απώλειες σε συνταξιούχους, ειδικά εκείνους που είχαν παράλληλη ασφάλιση ή που οι κρατήσεις ήταν λανθασμένες. Ο νέος υπολογισμός του ΕΦΚΑ αφορά τις επιστροφές εισφορών και κρατήσεων που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στα προηγούμενα έτη, οδηγώντας σε αναδρομικά ποσά που κυμαίνονται από 450 έως 16.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι συνταξιούχοι θα δουν προσαυξήσεις στις συντάξεις τους, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλοί ήταν ασφαλισμένοι σε επικουρικά ταμεία με υψηλότερες εισφορές. Η καθυστέρηση του ΕΦΚΑ στη χρήση του σωστού λογισμικού οδήγησε σε σφάλματα υπολογισμού, κάτι που τώρα διορθώνεται με την απόδοση αυτών των αναδρομικών.

Τα αναδρομικά και η απόφαση του ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα δώρα στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να είναι καθοριστική για περίπου 400.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές. Οι συνταξιούχοι αυτοί αναμένεται να λάβουν αναδρομικά ποσά, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 4.100 ευρώ, για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά μόνο τις επιστροφές, αλλά και την αποκατάσταση των δώρων που είχαν κοπεί στα έτη αυτά. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι αναδρομικά θα λάβουν μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά, ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται να φτάσει τα 2,1 δισ. ευρώ εάν η απόφαση επεκταθεί.

Η ροή των αναδρομικών συντάξεων του 2025 αποτελεί μια σημαντική κίνηση προς την αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών που βίωσαν οι συνταξιούχοι. Για πολλούς, αυτά τα ποσά δεν είναι απλώς οικονομικές απολαβές, αλλά επιστροφή της αξιοπρέπειας τους, καθώς υπέστησαν χρόνια περικοπών και λάθος υπολογισμούς.

Η αποδοχή αυτών των επιστροφών σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν μια καλύτερη οικονομική προοπτική στα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνεται το βάρος της οικονομικής αβεβαιότητας που τους είχε επιβληθεί. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διορθώσει αυτά τα προβλήματα, αν και αργοπορημένη, είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Η εξέλιξη της καταβολής των αναδρομικών συντάξεων μέσα στο 2025 αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο για την οικονομική στήριξη των συνταξιούχων που βρέθηκαν στο περιθώριο λόγω κακών υπολογισμών και περικοπών. Η προσπάθεια του ΕΦΚΑ να ολοκληρώσει την επανεξέταση των συντάξεων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν εδώ και χρόνια.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί και οι δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο νέων περικοπών στο μέλλον. Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα.

Ποιοι συνταξιούχοι περιμένουν αναδρομικά

Η πληρωμή των αναδρομικών αφορά τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση: Περίπου 150.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά λόγω του επανυπολογισμού από παράλληλη ασφάλιση, με ποσά που μπορεί να φτάσουν έως και 16.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει καθώς το σύστημα δεν είχε υπολογίσει σωστά το δεύτερο κομμάτι της σύνταξής τους.
  • Συνταξιούχοι από ταμεία ΔΕΚΟ και τράπεζες: Αυτή η κατηγορία είναι από τις πιο ευνοημένες, καθώς οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν αναδρομικά από 1.111 έως 4.100 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ: Σε αυτή την κατηγορία οι συνταξιούχοι αναμένουν ποσά αναδρομικών που κυμαίνονται από 450 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με τις εισφορές τους.
  • Συνταξιούχοι με επικουρικές συντάξεις: Το δικαίωμα των συνταξιούχων στις επικουρικές συντάξεις θα αποδώσει αναδρομικά έως 13.000 ευρώ σε περίπου 200.000 ασφαλισμένους. Οι περισσότεροι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν από το 2015 και μετά, αλλά το ΕΦΚΑ δεν είχε ενημερώσει σωστά τα λογισμικά του.
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article