16.4 C
Athens
20 October - 2024

Προϋπολογισμός 2025: Τα μέτρα στήριξης σε συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται αυξήσεις στο Δημόσιο

Must read

Ο προϋπολογισμός του 2025, εμπεριέχει, θετικά στοιχεία στοιχεία μέτρα στήριξης τους συνταξιούχους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυξήσεις στο δημόσιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει μια σειρά από μόνιμες και προσωρινές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να ενδυναμώσουν τους εργαζομένους και να ενισχύσουν τη σταθερότητα της οικονομίας. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής και αυτά που αναμένονται για το 2025 παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας την οικονομική ευημερία και μειώνοντας τις οικονομικές ανισότητες.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και θα συνεχίσουν το 2025 είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εισφορές θα μειωθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Αυτή η μείωση θα ωφελήσει άμεσα την αγορά εργασίας, βελτιώνοντας τη ρευστότητα των εργαζομένων και ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, προσφέροντας ουσιαστική οικονομική ανάσα στην κοινωνία.

Προϋπολογισμός 2025: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ένα ακόμη βήμα προς την ανακούφιση των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρηματιών είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Από το 2025, το τέλος αυτό καταργείται πλήρως, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε το 2024 με τη μείωση κατά 50%. Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ανάπτυξης, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Στον αγροτικό τομέα, σημαντική είναι η επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η μονιμοποίησή της από το 2025. Αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, προσφέροντας μια επιπλέον πηγή εσόδων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Προϋπολογισμός 2025: Αύξηση συντάξεων

Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων αποτελεί βασικό πυλώνα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Οι συντάξεις θα αυξηθούν το 2025 με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του ΑΕΠ, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων. Ειδικά, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο του 2024, με ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 200 ευρώ, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους.

Προϋπολογισμός 2025: Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν επίσης αυξήσεις στους μισθούς τους, με ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλόμισθους και εκείνους με παιδιά. Από τον Απρίλιο του 2025, οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν εκ νέου, εξασφαλίζοντας ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο αυτό θα εξισορροπήσει τις μισθολογικές διαφορές και θα ενδυναμώσει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης. Από τον Απρίλιο του 2025, θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα έρθει να προστεθεί στην αύξηση του 2024, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε επίπεδα που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τα χαμηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2024, η επαναφορά των τριετιών συμβάλλει στην αναβάθμιση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ενώ η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους ενισχύει τους εργαζόμενους ηλικιωμένους.

Επιδόματα Χριστουγέννων

Το 2024, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα χορηγήσει πρόσθετες ενισχύσεις ύψους 243 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους. Αυτές οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Κοινωνικά επιδόματα και στοχευμένες παρεμβάσεις

Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων συνεχίζεται, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Με βελτιωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και αυξημένα ποσά, τα επιδόματα απευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επιπλέον, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2024 θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 243 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατ. δικαιούχους περίπου, στους οποίους περιλαμβάνονται:

  • συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα λάβουν ενίσχυση που κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους και για συντάξεις έως και 1.600 ευρώ,
  • δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν μία επιπλέον μηναία δόση,
  • δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ και αναπηρικών επιδομάτων e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα ενισχυθούν με 200 ευρώ,
  • ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ και
  • δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για τους οποίους προβλέπεται καταβολή προσαυξημένης μηνιαίας δόσης κατά 50%.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, τόσο μέσω αυξήσεων του ύψους τους όσο και μέσω στόχευσης των σχετικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, λαμβανομένης με αυτόν τον τρόπο μέριμνας για αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article