19.4 C
Athens
18 October - 2024

Χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας: Ημερομηνία πληρωμής και δικαιούχοι

Must read

Η χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας αποτελεί μία από τις πλέον αναμενόμενες ελαφρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους πολίτες στην Ελλάδα.

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση, που εισάγεται από την κυβέρνηση σε μια περίοδο αυξημένης οικονομικής δυσχέρειας, αποσκοπεί στην κάλυψη βασικών αναγκών κατά τις εορταστικές περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα. Το 2024, η χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας αφορά περίπου 1.900.000 δικαιούχους, που περιλαμβάνουν συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Τι είναι η επιταγή ακρίβειας;

Η επιταγή ακρίβειας είναι ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, το οποίο χορηγείται συνήθως με στόχο να ανακουφίσει τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτή η πρακτική έχει γίνει σχεδόν “παράδοση” τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις συνήθως την εισάγουν κατά τις εορταστικές περιόδους, είτε τα Χριστούγεννα είτε το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί:

  1. Οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.
  2. Οι 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
  3. Οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.
  4. Οι 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ ως εξής:

  • Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
  • Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η επιταγή ακρίβειας;

Η χρηματοδότηση της επιταγής ακρίβειας προέρχεται από τον έκτακτο φόρο που επιβλήθηκε στα διυλιστήρια. Αυτή η κίνηση από την κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός αποθεματικού, το οποίο μπορεί να διανεμηθεί σε ευάλωτους πολίτες κατά τις εορταστικές περιόδους. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λαμβάνουν άμεση και στοχευμένη οικονομική στήριξη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article