15.7 C
Athens
19 October - 2024

ΑΣΕΠ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Πως θα γίνονται οι προσλήψεις στον δημόσιο

Must read

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΑΣΕΠ. Η διαδικασία προσλήψεων στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα έχει υπάρξει ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία. Η σωστή στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας κατά τη διαδικασία προσλήψεων. Ωστόσο, η γραφειοκρατία και η αργή διεκπεραίωση των αιτήσεων πολλές φορές έχουν δημιουργήσει φαινόμενα υποστελέχωσης, ειδικά σε κρίσιμες περιοχές όπως οι ορεινές και νησιωτικές κοινότητες.

Με την κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 8 Οκτωβρίου 2024, προωθούνται ριζικές αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Το παρόν άρθρο εξετάζει τις σημαντικές πτυχές του νέου νομοσχεδίου και τη συνολική σημασία της σωστής στελέχωσης για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να τροποποιήσει υπάρχοντες νόμους, να ενισχύσει τα κίνητρα για την πρόσληψη προσωπικού σε περιοχές με ανάγκες και να βελτιώσει την όλη διαδικασία προσλήψεων, ώστε να γίνει πιο αποδοτική και διαφανής.

ΑΣΕΠ: Οι προωθούμενες αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που θα διευκολύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στον δημόσιο τομέα μέσω του ΑΣΕΠ. Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη των θέσεων για τα έτη 2022 έως 2025 μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της προκήρυξης 2Γ/2022 και άλλων μελλοντικών διαγωνισμών.

Η μοριοδότηση εντοπιότητας

Μια από τις πιο κρίσιμες αλλαγές αφορά την προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για θέσεις σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους θα λάβουν αυξημένη μοριοδότηση. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στο να δώσει κίνητρο σε τοπικούς πληθυσμούς να συμμετέχουν στις προσλήψεις και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών τους. Παράλληλα, το μέτρο στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Η χρήση ανοιχτής κληρωτίδας

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο είναι η εισαγωγή της ανοιχτής κληρωτίδας μέσω λογισμικού, που θα καθορίζει τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων ανά προκήρυξη. Αυτό το εργαλείο διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αμεροληψία στη διαδικασία των προσλήψεων, ενώ συμβάλλει στην επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Η δημιουργία μιας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών είναι ένα ακόμα καινοτόμο μέτρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η πλατφόρμα αυτή, την οποία θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, θα εξασφαλίσει τη διενέργεια των προσλήψεων μέσω μιας ενιαίας και εύχρηστης διαδικασίας. Αυτό θα εξαλείψει καθυστερήσεις και θα προσφέρει διαφάνεια και ευελιξία στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.

Τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Υπαλλήλων

Μεταξύ των τροποποιήσεων που εισάγονται με το νομοσχέδιο, ξεχωρίζει η αναθεώρηση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (ν.3528/2007) και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007). Αυτές οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στη μείωση των προθεσμιών και την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμού. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρόσληψης, καθιστώντας το σύστημα πιο ευέλικτο και άμεσο.

Νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους υπαλλήλους

Ένα από τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο θα συνδέεται με τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση. Αυτό το σύστημα προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που επιτυγχάνουν τους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (Ε.Σ.Κυ.Π.) θα ανταμείβονται ανάλογα. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών.

Το σύστημα κινήτρων θα ισχύει από το 2025 και πέρα, και θα προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη στους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους προκαθορισμένους στόχους. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής, το οποίο θα διαλειτουργεί με τα υπόλοιπα συστήματα που αφορούν την αξιολόγηση και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση μιας Επιτροπής Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της εφαρμογής του συστήματος κινήτρων. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής, το οποίο θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στην Επιτροπή και θα διαχειρίζεται το σύστημα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article