19.4 C
Athens
18 October - 2024

Βασικός μισθός: Έρχεται αύξηση τον Απρίλιο του 2025 – «Κλειδώνει» στα 870 ευρ

Must read

Ο βασικός μισθός, αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, από τον Απρίλιο του 2025, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στα 870 ευρώ μεικτά. Η αύξηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μεικτά έως το 2027.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση στον δημόσιο τομέα, ώστε αυτές να μην υστερούν σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αυξήσεις περίπου 40 ευρώ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον 20 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η τελική πρόταση της επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία κατατέθηκε στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, προτείνει τη διατήρηση της σχέσης αυτής μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ υποδεικνύει έναν μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων.

Ο μηχανισμός αυτόματης Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού

Ο προτεινόμενος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των μισθών στηρίζεται σε δύο βασικούς δείκτες:

  • Το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή: Υπολογίζεται ετησίως για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και 30ής Ιουνίου του τρέχοντος.
  • Η αγοραστική δύναμη του γενικού δείκτη μισθών: Το ετήσιο ποσοστό μεταβολής της αγοραστικής δύναμης λαμβάνεται υπόψη κατά το ήμισυ.

Ο συνδυασμός αυτών των δεικτών διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες, προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους από τις αυξήσεις των τιμών και υποστηρίζοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Τι προτείνει η επιτροπή για τον κατώτατο μισθό

Η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα. Έτσι, για το διάστημα έως το 2027 θα εφαρμοστεί το ισχύον σύστημα, με συμπλήρωση των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, ώστε να προστεθούν η αγοραστική δύναμη των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και η επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού της μεταβολής τους.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το νέο σύστημα είναι απλό, αντικειμενικό, προβλέψιμο, διαφανές και κατανοητό.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article