16.4 C
Athens
18 October - 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά – Τι θα γίνει με πράσινο και νυχτερινό τιμολόγιο

Must read

Το 2024 έφερε στους καταναλωτές τέσσερα χρωματιστά τιμολόγια. Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο της σύμβασης – που φαίνεται το υπουργείο να προκρίνει ως το πιο ασφαλές δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν πυκνά – συχνά με τις τιμές ενέργειας.

Το 2024 έφερε στους καταναλωτές τέσσερα χρωματιστά τιμολόγια. Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο της σύμβασης – που φαίνεται το υπουργείο να προκρίνει ως το πιο ασφαλές δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν πυκνά – συχνά με τις τιμές ενέργειας.Το έτερο τιμολόγιο στο οποίο έχουν πέσει οι περισσότεροι καταναλωτές που είναι το ειδικό με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής αλλά πια οδεύει προς το τέλος καθώς παύει στα τέλη της χρονιάς η υποχρέωση των προμηθευτών να τα έχουν.

Ακολουθούν τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας, όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και τέλος τα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, που μπορεί σήμερα να αφορούν μόνο όσους έχουν «έξυπνους» μετρητές καθώς δίνεται η δυνατότητα μέσω αυτών να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των τιμών αλλά η πρόοδος από τον ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση τους αναμένεται να φέρει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να τα επιλέξουν. Σε πρώτη φάση όμως, την σκυτάλη θα πάρουν οι επιχειρήσεις.

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλαγές και στο νυχτερινό τιμολόγιο

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, το νυχτερινό τιμολόγιο πρόκειται να αλλάξει… ζώνη.

Συγκεκριμένα, θα αλλάξει το ωράριο που ισχύει σήμερα – το οποίο είναι 2-8 π.μ. και 4-5 μ.μ. τον χειμώνα και 11 μ.μ.-7 π.μ. το καλοκαίρι- και θα μεταφερθεί σε μια ζώνη μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. τις καλοκαιρινές μέρες και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα. Κατά τις ώρες αυτές οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλότερες – έως και μηδενικές – εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή και της χαμηλής ζήτησης τα Σαββατοκύριακα.

Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης, που υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.. Για τους υπόλοιπους η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου θα γίνεται εφικτή καθώς προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article