18.3 C
Athens
18 October - 2024

Φορολογικές δηλώσεις: «Φρένο» στην παράταση – Πότε θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και φόρο εισοδήματος

Must read

Το Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθορίζει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων, ώστε τα νοικοκυριά να γνωρίζουν με ακρίβεια πότε και τι πρέπει να πληρώσουν.

Οι αλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή συνεχίζουν να εφαρμόζονται σταδιακά, όπως η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, η τροποποίηση των προστίμων για την καθυστερημένη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ΙΧ και η καθιέρωση σταθερού χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οδηγούν για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός ετήσιου προγράμματος πληρωμής των τριών κύριων φόρων, το οποίο θα ξεκινήσει να ισχύει από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με στόχο να παραμείνει σταθερό στο μέλλον.

Να μην υπάρξει καμία παράταση

Η πρώτη αλλαγή που θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι αφορά την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Στόχος είναι να μην υπάρξει φέτος καμία παράταση. Οι πληρωμές πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου, για να αποφευχθούν πρόστιμα, τα οποία αυξάνονται όσο καθυστερεί η πληρωμή. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση θα είναι 25% για πληρωμές τον Ιανουάριο, 50% για τον Φεβρουάριο, και από τον Μάρτιο και μετά η πληρωμή θα διπλασιάζεται. Επίσης, φέτος δεν θα ισχύει το δίμηνο παράτασης για όσους θέτουν τα οχήματά τους σε ακινησία, με την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων να πρέπει να γίνεται έως το τέλος του έτους. Μόνο το μέτρο των “τελών κυκλοφορίας με τον μήνα” θα είναι διαθέσιμο, το οποίο όμως ανοίγει γύρω στο Πάσχα.

Για τον ΕΝΦΙΑ, από το 2025 θα εφαρμοστούν 12 δόσεις. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, και οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν ότι θα πληρώνουν σταθερά κάθε μήνα, χωρίς αλλαγές στο μέλλον. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή αφορά τον διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, από 10% σε 20%.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Θα παραμείνουν οι 8 μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Η μόνη αλλαγή είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 15ης Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να πληρωθούν δύο δόσεις τον Αύγουστο. Επιπλέον, θεσπίζεται ένα κίνητρο για όσους έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις νωρίτερα, με μεγαλύτερη έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου. Το ποσοστό από 3% γίνεται κλιμακωτό και όσοι υποβάλλουν νωρίς θα ανταμείβονται με έκπτωση 4%.

Συμπερασματικά, το νέο φορολογικό ημερολόγιο περιλαμβάνει τριπλές υποχρεώσεις τον Δεκέμβριο (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος), μηνιαίες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ επ’ αόριστον, και κίνητρα για νωρίτερη υποβολή και πληρωμή του φόρου εισοδήματος, κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Μένει να φανεί πώς όλα αυτά θα εφαρμοστούν στην πράξη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article