19.5 C
Athens
21 October - 2024

Ρεύμα: Πότε καταργείται το νυχτερινό – Πώς αλλάζουν οι «φθηνές» ώρες κατανάλωσης – Τι είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο και πώς θα επηρεάσει τα νοικοκυριά

Must read

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις για τους καταναλωτές.

Η ζώνη χαμηλής χρέωσης μεταφέρεται από τις βραδινές στις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Αυτό το μέτρο στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τις ακριβές θερμικές μονάδες που λειτουργούν τη νύχτα.

Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στο να εξοικονομούν οι καταναλωτές φθηνότερο ρεύμα κατά τις ώρες που παράγεται περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και, ταυτόχρονα, να αξιοποιείται στο έπακρο η πράσινη ενέργεια που παράγεται. Όσοι είχαν νυχτερινό τιμολόγιο θα μπορούν να μεταβούν αυτόματα στο νέο διζωνικό τιμολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες αυτές και διευρυμένες ώρες χαμηλής χρέωσης τα Σαββατοκύριακα.

Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2025, με τη χρήση έξυπνων μετρητών, προσφέροντας στους καταναλωτές την ευκαιρία να γνωρίζουν καθημερινά ποιες ώρες το ρεύμα θα είναι φθηνότερο. Παρόλα αυτά, η ευρεία εφαρμογή αυτού του τιμολογίου εξαρτάται από την τοποθέτηση περισσότερων έξυπνων μετρητών, οι οποίοι θα επεκταθούν και στα οικιακά νοικοκυριά τα επόμενα χρόνια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article