16.7 C
Athens
22 October - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες χρεώσεις φεύγουν, από τους λογαριασμούς – Πόσο κερδίζει ο καταναλωτής

Must read

Τρόπους και λύσεις για πιο φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές θέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ, που μέχρι πρότινος επιβάρυναν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα καταργηθούν σταδιακά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των τιμών. Με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής αγοράς και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, το εθνικό σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής περιλαμβάνει μέτρα που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά, ευνοώντας τόσο τους καταναλωτές όσο και το περιβάλλον.

Ο στόχος της κατάργησης των ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ

Οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εδώ και χρόνια χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Ωστόσο, με την εξέλιξη των τεχνολογιών και τις διασυνδέσεις που υλοποιούνται σταδιακά, το υπουργείο θέτει ως στόχο τη μείωση και εν τέλει την εξάλειψη αυτών των χρεώσεων, διευκολύνοντας οικονομικά τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Tι είναι οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ

Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα. Παρά τις παλαιότερες υψηλές επιδοτήσεις, η σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων μονάδων και η συμμετοχή των νέων μονάδων ΑΠΕ στην αγορά μειώνει πλέον το κόστος αυτών των χρεώσεων.

Οι ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), από την άλλη, καλύπτουν το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα. Τα νησιά αυτά τροφοδοτούνται με ενεργοβόρες μονάδες υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι πολλαπλάσιο. Η σταδιακή διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ενέργειας θα εξαλείψει σταδιακά αυτή την επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, θέτει στο επίκεντρο την ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ, την απόκριση ζήτησης και την αναβάθμιση της αποθήκευσης ενέργειας. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στη μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή μέσω της ενεργειακής αυτοπαραγωγής και της μεταφοράς του χαμηλού κόστους παραγωγής από ΑΠΕ. Το πλάνο προβλέπει επίσης ειδικές δράσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, προωθώντας την ανάπτυξη τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων.

Πώς επηρεάζει τον καταναλωτή η μείωση των χρεώσεων

Η κατάργηση των ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ενδεικτικά, η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τις ΥΚΩ οι χρεώσεις κυμαίνονται από 0,0069 ευρώ έως 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με την κατανάλωση. Με την απομάκρυνση αυτών των χρεώσεων, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες το μήνα θα εξοικονομεί συνολικά 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέες διασυνδέσεις νησιών και το όφελος για τους καταναλωτές

Ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής είναι οι διασυνδέσεις των νησιών με το κεντρικό σύστημα. Η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική) και οι εργασίες που προχωρούν για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα φέρουν φθηνότερο ρεύμα στα νησιά και θα μειώσουν τις χρεώσεις ΥΚΩ. Οι διασυνδέσεις αυτές επιτρέπουν την απομάκρυνση των ενεργοβόρων μονάδων καυσίμων στα νησιά, οι οποίες κοστίζουν πολλαπλάσιο σε σχέση με τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση Κρήτης θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2025, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές των νησιών θα επωφεληθούν άμεσα από την πτώση των τιμών ενέργειας.

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση είναι 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ για τις ΥΚΩ οι χρεώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για κατανάλωση από 0-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Από 1601-2000 κιλοβατώρες, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω, 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Συνεπώς για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα το όφελος, διαμορφώνεται σε 5,1 ευρώ το μήνα από το ΕΤΜΕΑΡ και 2,07 ευρώ από τις ΥΚΩ και συνολικά 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο.
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article