Ο δρόμος για τις νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανοίξει εφόσον η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία
Οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις ενσωματώνουν την τεχνολογία, ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο μια δίκαιη και αποδοτική κατανομή των φορολογικών βαρών.
Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει τα δημόσια έσοδα και τη φορολογική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε πρόσφατα την ανάγκη για αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των φόρων. Όσο μειώνεται το κενό στον ΦΠΑ και επιλύονται περίπλοκες φορολογικές απάτες, τόσο αυξάνονται τα έσοδα, δίνοντας τη δυνατότητα για μείωση των φόρων.
Φοροελαφρύνσεις μέχρι το 2027
Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει έναν πολυετή οδικό χάρτη για φοροελαφρύνσεις που επεκτείνονται σταδιακά μέχρι το 2027. Οι αλλαγές αυτές εστιάζουν σε τέσσερα βασικά πεδία:
1. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
Ο πρώτος πυλώνας αφορά το “κούρεμα” των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Αυτή η αλλαγή στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή των φόρων, περιορίζοντας τις στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος. Μέσα από τη νέα πολιτική, θα μειωθούν οι αδικίες προς τους φορολογούμενους που επιβαρύνονται δυσανάλογα λόγω ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου ή κατοικίας.
2. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%
Από τον Ιανουάριο του 2025, προβλέπεται νέα μείωση κατά 0,5% στις ασφαλιστικές εισφορές, που αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αυτή η μείωση συντελεί στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και στη μείωση του εργατικού κόστους.
3. Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις
Το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Η κατάργησή του από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Η απάλειψη αυτής της επιβάρυνσης εκτιμάται ότι θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη.
4. Αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος
Με αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, το σχέδιο αναπροσαρμογής στοχεύει στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών προσφέρει ανακούφιση σε νοικοκυριά και επαγγελματίες, ευνοώντας την οικονομική σταθερότητα και προάγοντας τη φορολογική ισότητα.
Με το σημερινό καθεστώς τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν το 2020 στη φορολογική κλίμακα ευνόησαν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς με την εφαρμογή του συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος τους είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν μόλις 17 ευρώ ετησίως.