Φαίνεται πως μπαίνουμε όλο και βαθύτερα στην καρδιά του χειμώνα, με την εικόνα του καιρού να αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως από τα μέσα Νοεμβρίου ο αντικυκλώνας εμποδιστής θα «σπάσει», οδηγώντας τη χώρα από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας σε φάση με περισσότερες βροχοπτώσεις.
Παράλληλα, διαφαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος και για κακοκαιρίες προς την περιοχή μας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού «Weather Analysis Greece», από την Κυριακή αναμένεται μια μικρή κακοκαιρία από την Ουκρανία να επηρεάσει τα Βαλκάνια, φέρνοντας στην Ελλάδα θερμοκρασίες χαρακτηριστικές του Δεκεμβρίου. Παρά ταύτα, το ζήτημα των βροχοπτώσεων παραμένει αβέβαιο, ειδικά για γενικευμένη εμφάνιση, καθώς εξαρτάται από την ακριβή θέση της διαταραχής την επόμενη εβδομάδα.
Αναλυτικά η πρόγνωση του «Weather Analysis Greece»
«Το μονοπάτι που θα κινηθεί η διαταραχή που ( προβλέπεται) να αρχίσει να απασχολεί τα Βαλκάνια από Κυριακή και μετά, εμπεριέχει τεράστια προγνωστική δυσκολία και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετα σενάρια. Η αποκομμένη αυτή κακοκαιριούλα ( πράσινος κύκλος πάνω από την Ουκρανία) διασχίζει αρχικά την Ρωσία και κατώπιν την Ουκρανία πριν τελικά εκβάλει στα Βαλκάνια. Λόγω όμως του πολέμου στις περιοχές αυτές, τα μετεωρολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα φτωχά έως ανύπαρκτα, και βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε δορυφορικές λήψεις.
Υπάρχει λοιπόν αυτή η ιδιάζουσα περίπτωση, οπότε θα φανεί τις επόμενες ημέρες η όλη ιστορία. Πιθανόν δηλαδή το Σάββατο, να βλέπουμε τελείως διαφορετικούς χάρτες σε σχέση με τον σημερινό.Πάντως ο καιρός θα κρυώσει και άλλο από Κυριακή και μετά ιδιαίτερα στα βόρεια και μάλλον θα πάμε σε θερμοκρασίες Δεκεμβρίου, η θέρμανση θα γίνει αναγκαία ακόμη και σε νοτιότερες περιοχές, καθώς αυτή η μικροδιαταραχή θα συμπαρασύρει μαζί της και αρκετό κρύο από την Ρωσία.
Το θέμα των βροχών παραμένει σε μεγάλη αμφιβολία, τουλάχιστον για γενικευμένη κατάσταση και εξαρτάται από την ακριβή θέση της διαταραχής από βδομάδα. Ιστορικά πάντως, οι διαταραχές εξ ανατολάς ευνοούσαν ανέκαθεν τα ανατολικά ηπειρωτικά ( κεντρική Μακεδονία- ανατολική Θεσσαλία-Εύβοια-Αττική-ανατολική Πελοπόννησος – Κρήτη) οπότε θεωρώ πως τα ‘φαβορί’ για να βραχούν αξιόλογα είναι αυτές οι περιοχές με έμφαση τα νοτιότερα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως – εάν όλα κυλήσουν αισιόδοξα- το κρύο που θα κατέβει, θα είναι ικανό να μετατρέψει τις βροχές σε χιονοπτώσεις στα βουνά μας, έτσι πιθανόν η δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη, να είναι αυτή η οποία θα ασπρίσει για πρώτη φορά αρκετά βουνά».