Από τότε που τα smartphones εμφανίστηκαν στην αγορά το 2007 έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα smartphones σε ολόκληρο τον κόσμο – ισάριθμα περίπου με τον πληθυσμό του πλανήτη.
Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού θα διαθέτει smartphone. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η ΗΠΑ το ποσοστό αγγίζει το 90%.
Ωστόσο οι συσκευές δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους παλιά smartphones αντικαθίστανται από τα τελευταία μοντέλα της αγοράς. Πράγματι θα πρέπει να είναι κανείς πολύ ρομαντικός για να κρατήσει ένα smartphone για όλη του τη ζωή.
Σύμφωνα με την Greenpeace ο μέσος όρος ζωής ενός τέτοιου κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ είναι δύο χρόνια. Ωστόσο τα smartphones δεν αντικαθίστανται σχεδόν ποτέ για λόγους τεχνικών προβλημάτων. Συνήθως είναι η επιθυμία απόκτησης του τελευταίου μοντέλου που ωθεί τους καταναλωτές στα καταστήματα. Περίπου το 80% των πωλήσεων απευθύνεται σε αγοραστές που απλώς θέλουν να αντικαταστήσουν τα παλιά κινητά τους, τα οποία όμως λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την Greenpeace.
Απειλή προς την οικολογική ισορροπία του πλανήτη
Γιατί όμως τα smartphones αποτελούν περιβαλλοντική απειλή; Ένα κινητό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, χρυσό και κοβάλτιο. Η εξόρυξη αυτών των υλικών έχει οδηγήσει σε συρράξεις και ευθύνεται για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε χώρες όπως το Κονγκό, όπου θύματα της κατάστασης είναι συχνά και παιδιά. Εκτός από τα μεταλλικά μέρη, τα smartphones αποτελούνται και από πλαστικό, το οποίο παράγεται από το πετρέλαιο.
Μπορεί λοιπόν κάθε smartphone να διαθέτει μία μικρή ποσότητα αυτών των υλικών, αλλά 7 δισεκατομμύρια smartphones αποτελούν πραγματική απειλή για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη και τις περιορισμένες πηγές πρώτων υλών.
Όσο λοιπόν πιο «έξυπνο» είναι ένα κινητό τηλέφωνο, τόσο μεγαλύτερα απειλή αποτελεί για το περιβάλλον. Σήμερα η διαρκώς αυξανόμενη δημιουργία «ηλεκτρονικών απορριμμάτων» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Το 2014 έφτασαν τα 42 εκατομμύρια τόνους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόνο στην Ασία τα «ηλεκτρονικά απορρίμματα» αυξήθηκαν κατά 63% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θεωρεί ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων αποτελούν τη χειρότερη λύση για την απόρριψή τους, γιατί από εκεί μπορεί να μολύνουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Δυστυχώς όμως το υψηλό κόστος ανακύκλωσης αποτελεί σήμερα το κύριο εμπόδιο στην ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.