Με υψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από το 50% για τα περισσότερα νοικοκυριά και αγγίζουν το 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά, κάνει πρεμιέρα το Εξοικονομώ 2025, ενώ η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από τις 8 Ιανουαρίου.
Για το Πρόγραμμα θα αντληθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 434 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 11.400 κατοικιών με αποτέλεσμα τη μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% για κάθε κατοικία.
Οι κατοικίες που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα αναβαθμιστούν ενεργειακά κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.
Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βαθμοημέρες, οι οποίες αποτελούν δείκτη για το κλίμα μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.
Οι δύο εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες απευθύνεται
Το νέο «Εξοικονομώ 2025» απευθύνεται σε δύο βασικές εισοδηματικές κατηγορίες για αναβάθμιση πρώτης κατοικίας.
Η πρώτη κατηγορία έχει ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ και η δεύτερη ατομικό εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 10.000 ευρώ.
Προβλέπει επίσης υψηλά ποσοστά επιχορήγησης για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών των περιοχών Θεσσαλίας (80% έως 100%) και τους σεισμοπλήκτους του Αρκαλοχωρίου (80% έως 100%), τις οικογένειες με μέλος ή μέλη με αναπηρία (ΑμεΑ) (80% έως 100%) και τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα (65%).
Για τις όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ωφελουμένων η επιδότηση είναι 50%. Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 396.100.000 ευρώ που διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τα 27,4 εκατ. ευρώ προορίζονται για οικογένειες με μέλος ή μέλη ΑμεΑ, ποσό 91,3 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και τους σεισμοπλήκτους του Αρκαλοχωρίου (εκ των οποίων τα 54,8 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά) και 18,3 εκατ. για οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Βάσει του οδηγού του προγράμματος που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα, η αρχική κατανομή ανά κατηγορία δικαιούχων μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των εντάξεων στο πρόγραμμα.
Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να υποβληθεί μία μόνον αίτηση.
Κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021», «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» και «Εξοικονομώ 2023» δεν υπάρχει δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα στο τρέχον πρόγραμμα.
Οι δαπάνες των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ή μέρος αυτών δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό, π.χ. δράσεις αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» κ.λπ.
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων με θερμομονωτικά, εξώπορτας σε μονοκατοικία, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ και έξυπνου συστήματος διαχείρισης ενέργειας.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης (καθαρή αξία και ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελουμένου δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 1,20 ευρώ από το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) τις 35.000 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι της εισοδηματικής κατηγορίας 1 υποχρεούνται να εξασφαλίσουν την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής τους αποκλειστικά μέσω ιδίων κεφαλαίων. Οι ωφελούμενοι της εισοδηματικής κατηγορίας 2 μπορούν να καλύψουν την ιδία συμμετοχή τους και μέσω δανειακής σύμβασης διάρκειας 4 έως 6 ετών. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό, ανέρχεται σε 7,5% και είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.
Η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή αίτησης
Οι αιτήσεις ένταξης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου 2025. Οι ημερομηνίες, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, δύναται να τροποποιηθούν, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Για την υποβολή της αίτησης και την παρακολούθηση του έργου ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί υποχρεωτικά τεχνικό σύμβουλο, φυσικό πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μηχανικός, εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ, το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την επίτευξη του ενεργειακού στόχου.