20.6 C
Athens
21 April - 2025

Η Rezolv Energy προωθεί έργα για τα μεγαλύτερα εργοστάσια ηλιακής ενέργειας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Must read

Η Rezolv Energy έλαβε ρυθμιστική έγκριση για ένα έργο ηλιακής ενέργειας ισχύος 229 MW, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, ο μειοψηφικός εταίρος της εταιρείας σε μια επένδυση στη Ρουμανία αγόρασε τη γη για τον υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό σταθμό τους, που σχεδιάζεται να φτάσει το εντυπωσιακό 1,06 GW.

Η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Rezolv Energy ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2020, με τη στήριξη 500 εκατ. ευρώ από την Actis, έναν παγκόσμιο επενδυτή σε βιώσιμες υποδομές. Η εταιρεία με έδρα την Πράγα επικεντρώνεται σε επενδύσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Rezolv έχει μόλις περάσει σημαντικά ορόσημα σε φωτοβολταϊκά έργα που πρόκειται να γίνουν τα μεγαλύτερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ η τελευταία θα έχει επί του παρόντος και την υψηλότερη δυναμικότητα στην Ευρώπη!

Η ηλιακή ενέργεια παραμένει ο κύριος παράγοντας ενεργειακής μετάβασης των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέρυσι οι δύο βαλκανικές χώρες πρόσθεσαν για πρώτη φορά πάνω από 1 GW η καθεμία.

Η Rezolv σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή στη Silistra της Βουλγαρίας τους επόμενους μήνες

Τον Ιούλιο, η Rezolv Energy δήλωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα για το έργο St. George στο δήμο Silistra στη βορειοανατολική Βουλγαρία. Τώρα έλαβε επίσης έγκριση για το επιχειρηματικό σχέδιο καθώς και την άδεια από την Επιτροπή Ρύθμισης Ενέργειας και Υδάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 229 MW για μέση ετήσια παραγωγή 313 GWh. Η έκταση των 165 εκταρίων βρίσκεται στο παροπλισμένο αεροδρόμιο Silistra.
Το έργο είναι «οικονομικά βιώσιμο και ο ιδιοκτήτης έχει τις απαραίτητες δυνατότητες χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή του, κατέληξε ο ρυθμιστικός φορέας. Η εταιρεία αναμένει ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και η θέση σε λειτουργία το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Η Rezolv αποκάλυψε ότι σκοπεύει να πωλεί ενέργεια σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA)

«Αυτές είναι συναρπαστικές στιγμές στη Βουλγαρία. Το κουμπί «παύσης» είχε πατηθεί για τη νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μια δεκαετία που οδήγησε μέχρι το 2022, αλλά η ενεργειακή μετάβαση έχει πλέον ξεκινήσει για τα καλά. Η ηλιακή ισχύς αυξήθηκε κατά περισσότερο από 80% πέρυσι και η εταιρική ζήτηση για καθαρή ενέργεια αναπτύσσεται εξίσου γρήγορα. Πολύ μεγάλης κλίμακας έργα όπως το St. George θα οδηγήσουν τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alastair Hammond.

Η Rezolv πρόσθεσε ότι έχει πολύ περισσότερα από 2 GW καθαρής ενεργειακής ισχύος που προετοιμάζονται για κατασκευή.

Το ηλιακό πάρκο Dama Solar ισχύος 1,06 GW βρίσκεται υπό κατασκευή

Στη γειτονική Ρουμανία, όπου η έκρηξη της ηλιακής ενέργειας είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη από ό,τι στη Βουλγαρία σε όλα τα τμήματα, από τους οικιακούς prosumers έως τους γίγαντες των ορυκτών καυσίμων που επενδύουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, η Rezolv κατασκευάζει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,06 GW, ανέφερε το Profit.ro. Η τοποθεσία της εγκατάστασης Dama Solar βρίσκεται στο Arad, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, και εκτείνεται σε πάνω από χίλια εκτάρια.

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία ανέφερε ότι η δυναμικότητα θα είναι 1,04 GW. Η Rezolv επεσήμανε ότι έχει υπό κατασκευή στη Ρουμανία, επίσης, περισσότερα από 1 GW αιολικής ενέργειας. Στην κομητεία Buzău, το έργο της Vifor είναι για 450 MW, σε σύγκριση με την επένδυση 600 MW που ονομάζεται Dunarea East και West. Αποτελείται από δύο τμήματα και αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Low Carbon, βρίσκεται στις κοινότητες Adamclisi και Deleni κοντά στην Constanța.

Το μέσο ενημέρωσης έγραψε, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία, ότι η Monsson, ο μειοψηφικός εταίρος της Dama Solar, αγόρασε την εταιρεία που κατείχε τη γη. Η εταιρεία του έργου τους West Power Investments κατείχε ήδη δικαιώματα χρήσης για 33 χρόνια από το 2021.

Η Monsson είναι μέρος του ομίλου Monsson, ο οποίος ελέγχεται από τον Σουηδομονεγάσκο επιχειρηματία Emanuel Muntmark. Στα τέλη του 2022, η Rezolv Energy απέκτησε πάνω από το 90% της West Power Investments, την οποία ο Muntmark ίδρυσε το 2020 με τρεις Ρουμάνους συνιδρυτές.

Με την αγορά της γης, η Monsson την ενοικιάζει τώρα στην εταιρεία του έργου, προσθέτει το άρθρο. Η επιχείρηση που απέκτησε, η Agricola Grăniceri Managing, έχει την έδρα της στο Arad.

Αρκετά έργα αγωνίζονται να γίνουν τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δύο βαλκανικές χώρες

Από την άλλη πλευρά, η κούρσα για την πρώτη θέση μεταξύ των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στις δύο χώρες είναι στην πραγματικότητα συνεχής και τα τεράστια έργα συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Ήδη υπό κατασκευή, το τμήμα ηλιακής ενέργειας του υβριδικού έργου Tenevo στη Βουλγαρία προβλέπεται να έχει μέγιστη ισχύ 238 MW. Ένα άλλο φωτοβολταϊκό σύστημα, το Apriltsi στο Pazardzhik, σχεδιάζεται να επεκταθεί στα 400 MW.

Η γερμανική εταιρεία Profine Energy πρότεινε την εγκατάσταση πλωτού ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 MW έως 800 MW στην τεχνητή λίμνη Ogosta στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Αρχικά, εξέταζε το ποσό των 1,5 GW.
Στη Ρουμανία, ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών σταθμών Hidroelectrica προσέκρουσε πρόσφατα σε ένα εμπόδιο, προφανώς διοικητικό, στην ανάπτυξη του έργου ηλιακής ενέργειας 1,5 GW στην επαρχία Oltenia. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Rătești, που τέθηκε σε λειτουργία με μέγιστη ισχύ 154,7 MW στα τέλη του περασμένου έτους, είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα. Οι ιδιοκτήτες του είναι η Nofar Energy και η Econergy.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article