Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV Petrom εντείνει τις προσπάθειές της για απαλλαγή από τον άνθρακα με έργα για δύο πράσινες μονάδες παραγωγής υδρογόνου στο διυλιστήριο Petrobrazi. Υπέγραψε συμβάσεις χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ρουμανίας για τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι θα έχουν συνδυασμένη ισχύ 55 MW.
Η Ρουμανία σπεύδει να διανείμει επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργειακό τομέα για να τηρήσει τις στενές προθεσμίες. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων βρίσκονται υπό διπλή πίεση, καθώς πρέπει να συμβαδίσουν με την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα απεξάρτησης από τον άνθρακα. Η OMV Petrom, η οποία ελέγχεται από την OMV με έδρα την Αυστρία, δεν χάνει χρόνο.
Ο παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος διαθέτει επίσης ένα μεγάλο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, ξεκίνησε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από δύο χρόνια. Στην τελευταία της ενημέρωση, η εταιρεία δήλωσε ότι υπέγραψε δύο συμβάσεις χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP ή, στα ρουμανικά, PNRR).
Το Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε συνολικά 50 εκατ. ευρώ για δύο εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου, δυναμικότητας 20 MW και 35 MW, στο διυλιστήριο Petrobrazi. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ.
Η OMV Petrom διέθεσε το 35% των επενδύσεων για έργα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Η OMV Petrom απέκτησε τη χρηματοδότηση μετά την επαναπροκήρυξη ανταγωνιστικής πρόσκλησης για έργα υποστήριξης επενδύσεων σε πράσινο υδρογόνο, η οποία ξεκίνησε αρχικά το 2022, τον περασμένο Ιούλιο.
«Μέσω της Στρατηγικής μας 2030, δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στη Ρουμανία και την περιοχή, με επενδύσεις ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, εκ των οποίων περίπου το 35% θα στηρίξει έργα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτροκίνησης και με το έργο αυτό προσθέτουμε το υδρογόνο στο χαρτοφυλάκιο έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Christina Verchere.
Το υδρογόνο έχει πολλαπλές χρήσεις. Για παράδειγμα, σε κυψέλες καυσίμου για αυτοκίνητα, ως υποκατάστατο του ορυκτού φυσικού αερίου ή για ανάμιξη με αυτό, καθώς και για άμεση αναγωγή στη διαδικασία παραγωγής χάλυβα. Η καύση του μικρότερου μορίου και οι χημικές αντιδράσεις του δεν προκαλούν άμεσα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Από την άλλη πλευρά, περισσότερο από το 95% του υδρογόνου παγκοσμίως παράγεται από ορυκτό αέριο και η διαδικασία είναι πράγματι εντατική σε άνθρακα. Το προϊόν χαρακτηρίζεται ως γκρίζο υδρογόνο. Εάν το CO2 δεσμεύεται κατά τη διαδικασία και απομακρύνεται μόνιμα, το υδρογόνο παίρνει μπλε ετικέτα. Αλλά η τεχνολογία για τη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση του άνθρακα (CCUS ή, χωρίς αξιοποίηση, CCS) είναι ακριβότερη από τα πιστοποιητικά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και, κυρίως, δεν είναι ακόμη προσβάσιμη ή έστω αρκετά αξιόπιστη.
Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι το πράσινο υδρογόνο. Παράγεται σε ηλεκτρολύτες, όπως αυτοί που σκοπεύει να εγκαταστήσει η OMV Petrom. Η μονάδα, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές, διαχωρίζει τα μόρια του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο. Στην πραγματικότητα, τέτοια συστήματα απέχουν πολύ από το να είναι ανταγωνιστικά με το γκρίζο υδρογόνο, αλλά οι επενδυτές στην Ευρώπη υπολογίζουν σε τεράστιες επιδοτήσεις.
Η πράσινη παραγωγή υδρογόνου απαιτεί 60,2 kWh ανά κιλό
Τα δύο σχεδιαζόμενα συστήματα θα παράγουν μαζί περίπου οκτώ κιλοτόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Το μέσο ενημέρωσης PiataAuto υπολόγισε ότι αυτό μεταφράζεται σε 60,2 kWh ανά κιλό, εάν και οι δύο μονάδες λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για το σκοπό αυτό, η OMV Petrom απαιτεί μια σταθερή και συνεχή πηγή παροχής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Υπουργείο Ενέργειας κατέχει ποσοστό 20,7% στην εταιρεία, ενώ τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία ελέγχουν το 22,5%.
Η ανάπτυξη των δύο έργων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη διύλιση, τόνισε η OMV Petrom. Είπε ότι η ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στη διαδικασία παραγωγής πράσινων καυσίμων, όπως το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο και το βιοντίζελ, μειώνει τις εκπομπές κατά 70%.
Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται στο στάδιο της μηχανικής μελέτης και η εταιρεία δήλωσε ότι θέλει να καταλήξει στην τελική επενδυτική απόφαση πριν από το τέλος του έτους.
Το Υπουργείο υποστηρίζει τη μετάβαση της CE Oltenia από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, το υδρογόνο
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης με τη θυγατρική εταιρεία CCGT Power Ișalnița της CE Oltenia για δυναμικότητα 850 MW σε αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου. Η εγκατάσταση πρόκειται να εγκατασταθεί στην κομητεία Dolj στη νότια Ρουμανία. Το έργο περιλαμβάνει τη δυνατότητα μετάβασης σε υδρογόνο.
Η κοινοπραξία με την Alro, η οποία κατέχει το 40,1%, έλαβε 253 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. Η OMV Petrom είναι εταίρος του παραγωγού άνθρακα, Complexul Energetic Oltenia, στον μετασχηματισμό του σε πράσινη ενέργεια.