19.6 C
Athens
24 April - 2025

Η Σλοβενία θα επενδύσει 3,5 δισ. ευρώ στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Must read

Η Σλοβενία διέθεσε 3,5 δισ. ευρώ για το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης. Οι επενδύσεις αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου 2023-2032, το οποίο έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως από την Υπηρεσία Ενέργειας της χώρας.

Το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2023 έως το 2032 θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις όσον αφορά την απαλλαγή από τον άνθρακα, την αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τον μαζικό εξηλεκτρισμό – την εισαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας ως κύριας πηγής ενέργειας στις μεταφορές και τη θέρμανση, δήλωσε ο SODO.

Η Σλοβενία σχεδιάζει να επενδύσει 3,5 δισ. ευρώ στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2032, ώστε να ανταποκριθεί επαρκώς στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο ανάπτυξης εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

Το έγγραφο προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας και της αντίστασης στις διαταραχές, καθώς και τη βελτίωση και χρήση της ευελιξίας των πηγών και των καταναλωτών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανταποκρίνεται στις βιώσιμες ανάγκες των χρηστών.

Τα επόμενα δέκα χρόνια σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες φιλοδοξίες για το κλίμα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι υψίστης σημασίας να κινηθούμε ταχύτερα από ποτέ άλλοτε, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο SODO σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απαλλαγεί ο τομέας της ενέργειας από τον άνθρακα και να ηλεκτροδοτηθεί η τελική κατανάλωση.

Το σύστημα διανομής θα πρέπει να διατηρήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του εφοδιασμού και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στην πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο SODO συνέταξε το έγγραφο σε συνεργασία και με τις πέντε εταιρείες διανομής της χώρας. Το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – NECP, ή NEPN στα σλοβενικά.

Η εταιρεία είναι ονομαστικά ο διαχειριστής του συστήματος διανομής της Σλοβενίας (DSO), αλλά οι εταιρείες διανομής ενέργειας είναι αυτές που κατέχουν την υποδομή, οπότε εκτελούν το ρόλο αυτό βάσει σύμβασης. Το σύστημα αποτελείται από τις Elektro Ljubljana, Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor και Elektro Primorska.

Προγραμματισμένες επενδύσεις έως το 2032

Ο SODO δήλωσε ότι θα επενδύσει στην αντικατάσταση, επέκταση και εγκατάσταση γραμμών μεταφοράς ενέργειας, στη βελτίωση της παρατηρησιμότητας και της διαχείρισης του δικτύου, στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του συστήματος και στην εισαγωγή και χρήση υπηρεσιών ευελιξίας που θα παρέχονται από τους χρήστες του συστήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, 72%, προοριζόταν για τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης. Εντός του τμήματος, 1,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το δίκτυο χαμηλής τάσης, ενώ το 12% αφορά το δίκτυο 110 kV και το 8% τον δευτερεύοντα εξοπλισμό.

Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των υπόγειων γραμμών μέσης τάσης από 38% σε 60% και την αύξηση του ποσοστού των υπόγειων γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης από 53% σε 71%.

Η αναγκαιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής για την επόμενη δεκαετία

Η αλλαγή των τρόπων χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας, καθώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, ιδίως στο δίκτυο διανομής.

Ο ενεργειακός τομέας πρέπει να παραμείνει ασφαλής. Οι εργασίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα κατά την επόμενη περίοδο, δήλωσε ο SODO.

Ο σλοβενικός φορέας εκμετάλλευσης τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται μια στρατηγική που θα καθορίζει λεπτομερέστερα τους τρόπους επίτευξης των φιλόδοξων κλιματικών στόχων και θα διασφαλίζει την αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της σλοβενικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Euractiv, η τρέχουσα πίεση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, έχει αποκαλύψει αδυναμίες στο δίκτυο, καθώς τα νοικοκυριά περιμένουν πολύ καιρό για την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για έργα εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στις στέγες, λόγω ανεπαρκούς χωρητικότητας του δικτύου.

Η Σλοβενία κατήργησε πρόσφατα τα τέλη δικτύου για να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προετοιμαστεί έως το 2025 για να φιλοξενήσει άλλο 1 GW από ηλιακούς σταθμούς.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article