20.3 C
Athens
22 November - 2024

Υποχωρούν οι ενεργειακοί κολοσσοί στη λίστα του Forbes

Must read

Οι ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη συνέχισαν να πλουτίζουν και πέρυσι παρά τις έντονες διακυμάνσεις και την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, που επιδεινώθηκαν από τα απροσδόκητα εκλογικά αποτελέσματα.

Η παγκόσμια λίστα του Forbes με τις 2.000 μεγαλύτερες εταιρείες για το 2017, είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και αξία σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2016, με υψηλότερες πωλήσεις, κέρδη, περιουσιακά στοιχεία και αγοραίες αξίες. Συνολικά, η αξία της λίστας είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, με την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξημένη κατά 10%.

Παρά την επιβράδυνση του ΑΕΠ, η Κίνα και οι ΗΠΑ, των οποίων οι εταιρείες αποτελούν πάνω από το 40% της λίστας, συνεχίζουν να κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Forbes, με τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και JPMorgan Chase να καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις. Η διετής παράδοση της Κίνας να καταλαμβάνει τις 3 πρώτες κορυφαίες θέσεις της λίστας διεκόπη φέτος με την Berkshire Hathaway του Warren Buffett να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μια επιπλέον ένδειξη πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν επλήγησαν πολύ από την αβεβαιότητα της αγοράς που καθόρισε την περυσινή χρονιά, καθώς η Berkshire κατέχει πολλές άλλες βασικές αμερικανικές μετοχές.

Η κατάταξη του Forbes Global 2000 βασίζεται σε μια σύνθετη βαθμολογία που λαμβάνει υπόψη τα έσοδα, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και την αξία των εταιρειών. Ο κατάλογος του 2017 περιλαμβάνει εισηγμένες από 58 χώρες οι οποίες αθροιστικά εμφανίζουν έσοδα 35,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κέρδη 2,5 τρις. δολαρίων, περιουσιακά στοιχεία 169,1 τρις. δολαρίων και συνολική χρηματιστηριακή αξία 48,8 τρις. δολαρίων. Και οι τέσσερις μετρήσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2016, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να έχει αυξηθεί κατά 10% από πέρυσι.

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας αγοράς IPO, αρκετές νέο – εισηγμένες έκαναν το ντεμπούτο τους στην φετινή λίστα. Η εντυπωσιακότερη είσοδος είναι αυτή της Postal Savings Bank of China στην 55η θέση. Η δημόσια εγγραφή του Σεπτεμβρίου του 2016 ήταν η μεγαλύτερη του έτους, αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις ΗΠΑ, η σημαντικότερη εταιρεία που μπήκε στην λίστα ήταν η Snap Inc. Η κεφαλαιοποίηση 24 δις. δολαρίων της εταιρείας επέτρεψε την είσοδό της στην θέση 1693 της λίστας του Forbes.

Οι αμερικανικές εταιρείες καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στην λίστα – συνολικά 565 – ενώ ακολουθούν Κίνα και Χονγκ Κονγκ που αποτελούν την έδρα 263 εταιρειών της λίστας Global 2000. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερες, πιο κερδοφόρες και υψηλότερης αξίας σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Στο μεταξύ στην φετινή λίστα συμμετέχουν 58 χώρες, λιγότερες δηλαδή από τις 62 που ήταν πέρυσι, καθώς η Κύπρος, το Καζακστάν, η Ρουμανία και η Μάλτα δεν διαθέτουν πλέον εταιρείες που να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ισχυρότερων εταιρειών του Forbes.

Το 2016 δεν ήταν καλή χρονιά για τις ενεργειακές εταιρείες οι οποίες πάλευαν σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών πετρελαίου. Η Exxon Mobil υποχώρησε κατά 4 θέσεις στη θέση 13, η PetroChina βγήκε από την πρώτη δεκάδα διολισθαίνοντας στην 102η θέση, ενώ η Chevron βρέθηκε στην 359η θέση από την 28η που ήταν πέρυσι.

Ένας από τους μεγάλους νικητές στην φετινή λίστα είναι η Charter Communications (#107), η οποία σκαρφάλωσε 677 θέσεις μετά την εξαγορά της Time Warner. H General Electric ανέβηκε 13 θέσεις στην 83η θέση και η Amazon μπήκε στο top 100 βελτιώνοντας σημαντικά την θέση της σε σχέση με πέρυσι (#237). Η Alibaba βελτιώθηκε επίσης ανεβαίνοντας στην θέση 140 της λίστας.

Ορισμένα μεγάλα ονόματα που απουσιάζουν από τη λίστα, είτε εξαγοράστηκαν από άλλες εταιρείες είτε εμφάνισαν αδύναμες επιδόσεις που δεν τους επέτρεψαν να καταταχθούν στις 200 ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη. Στις πιο ηχηρές απουσίες περιλαμβάνεται αυτή της SABMiller, που εξαγοράστηκε από την Anheuser-Busch InBev (126η θέση).

Η Chipotle, που υπέστη μια τρομερή βουτιά στις τιμές των μετοχών της μετά τους τροφικούς δηλητηριασμένους πελατών της, βρέθηκε επίσης εκτός λίστας. Ο γίγαντας των καζίνο, Caesars Entertainment Corporation, που το 2016 καταλάμβανε την 1198η θέση, συμπεριλαμβάνεται επίσης στις ηχηρές απουσίες του φετινού καταλόγου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article