Η Κροατία θα χρειαστεί περίπου 30.000 εργαζόμενους ετησίως με προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακά πτυχία για να επιτύχει τους στόχους ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα για το 2030, εκτιμά το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων της Κροατίας.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων του 2030 είναι η έλλειψη εργαζομένων και οι ανεπαρκείς γνώσεις τους σχετικά με τις ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες. Σήμερα ένας στους πέντε εργαζόμενους στην Κροατία είναι από το εξωτερικό. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα από την “Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιριακού τομέα στην Κροατία και των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις κατασκευές στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι συντάκτες της εκτίμησαν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα, η χώρα θα χρειαστεί 24.500 ειδικευμένους εργαζόμενους και 5.800 αρχιτέκτονες και μηχανικούς κατασκευών, μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο για το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% χαμηλότερες από το επίπεδο που μετρήθηκε το 1990. Ο κτιριακός τομέας στην Κροατία καταναλώνει το 40% της ενέργειας και παράγει το 36% των εκπομπών CO2.
Ο στόχος της ΕΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί με την κλιμάκωση της ενεργειακής ανακαίνισης του υφιστάμενου αποθέματος και την κατασκευή νέων κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (κτίρια nZEB). Ωστόσο, οι δραστηριότητες αυτές θα απαιτήσουν μεγαλύτερο αριθμό ειδικευμένων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων τεχνιτών και επιχειρηματιών με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στη χρήση νέων τεχνολογιών και στην παροχή κατασκευών υψηλής ποιότητας.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το 40% έως 60% των τεχνιτών δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για τις ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, αλλά είναι πρόθυμοι να μάθουν.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον στην πλειονότητα των τριετών προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον τομέα. Οι ποσοστώσεις δεν πληρούνται και τα προγράμματα σπουδών υπολείπονται των αναγκών της αγοράς.
Η ανάλυση εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου CRO skills Reload, το οποίο υλοποιήθηκε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων της Κροατίας, το Κροατικό Επιμελητήριο Εμπόρων και Βιοτεχνών, την Περιφερειακή Υπηρεσία Ενέργειας του Βορρά και την ένωση επαγγελματικών σχολών κατασκευών της χώρας.