16.4 C
Athens
19 April - 2025

Η Αλβανία λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

Must read

Η κυβέρνηση της Αλβανίας υπέγραψε σύμβαση δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ με την KfW και τη γαλλική αναπτυξιακή υπηρεσία AFD, η οποία προορίζεται για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.

Η δεύτερη φάση του δανείου με βάση την πολιτική και ξεχωριστές συμφωνίες για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του ενεργειακού τομέα στην Αλβανία υπεγράφησαν από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Υποδομών και Ενέργειας Belinda Balluku, την υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας Delina Ibrahimaj, τη Γαλλίδα πρέσβη στην Αλβανία Elisabeth Barsacq, τον διευθυντή της KfW για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία Klaus Müller και τον διευθυντή της AFD για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων Dominique Hautbergue.

Οι συνολικές δανειακές συμφωνίες ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, ανέφερε η Agence Française de Development (AFD).

Σύμφωνα με την AFD, το δάνειο κατέστη εφικτό χάρη στη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ενεργειακού τομέα, χάρη στις αφοσιωμένες προσπάθειες όλων των αρμόδιων φορέων του τομέα – του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, του Φορέα Ρύθμισης Ενέργειας (ERE), της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας KESH, του διαχειριστή συστήματος διανομής (DSO) OSHEE, του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) OST και του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ALPEX).

Το δάνειο συνοδεύεται από επιχορηγήσεις τεχνικής βοήθειας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, που υλοποιείται από την KfW, και 1,4 εκατ. ευρώ από την AFD, που υλοποιείται από την Expertise France, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ανάπτυξη ικανοτήτων για τις αλβανικές αρχές, δήλωσε η AFD.

Ο γενικός στόχος του δανείου με βάση την πολιτική είναι να συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του αλβανικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της στήριξης των τομεακών μεταρρυθμίσεων και της διαφοροποίησης του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερις συγκεκριμένους στόχους.

Ο πρώτος είναι η υγιέστερη οικονομική κατάσταση και η βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας των φορέων του τομέα. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία μιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μια σταδιακή διαδικασία απελευθέρωσης των τιμολογίων, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας των συναλλαγών. Η διαφοροποίηση του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο τρίτος στόχος, ενώ ένα ισχυρότερο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στον τομέα είναι ο τέταρτος στόχος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article