18.8 C
Athens
12 April - 2025

RES Κροατία: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κροατία έχουν κολλήσει

Must read

Οι επενδυτές αδυνατούν να τηρήσουν τις προθεσμίες για την κατασκευή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επειδή δεν μπορούν να λάβουν εγκαίρως όλες τις απαραίτητες άδειες, σύμφωνα με την ένωση Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Κροατίας.

Οι διαδικασίες για την απόκτηση αδειών χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας για τα τρέχοντα σχέδια για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σταματήσει, οπότε είναι πιθανό να μην είναι δυνατή η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η ένωση Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Κροατίας (RES Croatia).

Η ένωση σημείωσε ότι οι συνδέσεις με το δίκτυο είναι μεταξύ των σημείων συμφόρησης στην ανάπτυξη έργων.

Η βασική προϋπόθεση για την έναρξη ενός νέου επενδυτικού κύκλου είναι η έκδοση απόφασης από την Κροατική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (HERA) σχετικά με το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο, δήλωσε η οργάνωση. Ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, πρόσθεσε.

Χωρίς τη ρύθμιση του τέλους σύνδεσης με το δίκτυο, όλα τα έργα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται πρακτικά σε αδιέξοδο, σύμφωνα με την ένωση. Οι επενδυτές δεν μπορούν να υποβάλουν τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την απόκτηση της έγκρισης σύνδεσης με το δίκτυο και άλλων αδειών.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, οι προγραμματιστές είναι υποχρεωμένοι να λάβουν όλες τις άδειες και να κατασκευάσουν την εγκατάσταση εντός επτά ετών, εκ των οποίων τα πέντε έτη από την απόκτηση της ενεργειακής άδειας, επισήμανε η RES Croatia.

Η ένωση απέδωσε την καθυστέρηση στη μεθοδολογία του 2022 για τον προσδιορισμό του άπληστου τέλους σύνδεσης, καθώς και στους νέους κανόνες του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κροατίας (HOPS).

Είπε ότι ο HOPS μπορεί να περιορίσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ότι αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα για τους παραγωγούς.

Εάν ο διαχειριστής μπορεί να αποσυνδέει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το δίκτυο όποτε και για όσο χρονικό διάστημα κρίνει σκόπιμο, κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα αποφασίσει να συμμετάσχει σε τέτοια έργα, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να εγγυάται την αποπληρωμή των δανείων, υπογράμμισε η RES Croatia.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article