Η Αλβανία και η Βουλγαρία έγιναν τα νέα μέλη της Ένωσης Φορέων Έκδοσης. Ο οργανισμός συγκεντρώνει ευρωπαϊκά όργανα που είναι υπεύθυνα για τις εγγυήσεις προέλευσης (ΕΑ), όπως διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ρυθμιστικές αρχές και διαχειριστές αγοράς.
Η AIB ανέφερε στο LinkedIn ότι, κατά τη γενική της συνέλευση, επικυρώθηκε η ιδιότητα μέλους για τον Οργανισμό Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης (SEDA) της Βουλγαρίας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ERE) της Αλβανίας.
Η ένωση πρόσθεσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο έδωσε προηγουμένως το πράσινο φως. Ο SEDA είναι ο φορέας για τις εγγυήσεις προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ERE είναι η αλβανική ρυθμιστική αρχή και ο φορέας έκδοσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Και οι δύο προετοιμάζονται τώρα για την ένταξη στο σύστημα και τη σύνδεση του κόμβου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη, δήλωσε η AIB.
Στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (μέλος είναι ο Operator for Renewable Energy Sources and Efficient Cogeneration – Operator za OIEiEK από την Federation of BiH, μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι μέλη της AIB.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, έχει 43 μέλη, ωστόσο δεν είναι όλα μέλη της ομάδας EECS Electricity Scheme Group. Για παράδειγμα, η Αλβανία, η Β-Ε και το Μαυροβούνιο δεν είναι, αλλά η Κροατία είναι.
Η ιδιότητα μέλους της EECS σημαίνει ότι μπορούν να εκδίδουν EECS GOs και να τα μεταφέρουν μέσω του κόμβου AIB. Πρόκειται για ένα κέντρο επικοινωνίας μεταξύ των μητρώων για την ανταλλαγή εγγυήσεων προέλευσης.
Οδικός χάρτης για τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας
Σημειώνεται ότι, επειδή οι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν την αναγνώριση εγγυήσεων προέλευσης από χώρες εκτός ΕΕ, ολοκληρώνεται ένας οδικός χάρτης που θα επιτρέψει την αναγνώριση εγγυήσεων προέλευσης από τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο οδικός χάρτης ορίζει έναν κατάλογο κριτηρίων που πρέπει να πληρούν τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου*, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
Μετά την απόφαση, ο Elton Radeshi, Γενικός Γραμματέας της ERE, παρουσίασε τα μέτρα για τη σύνδεση με τον κόμβο της AIB.
Η συμμετοχή στην AIB και το ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων προέλευσης θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αλβανία, ως μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, είπε.