16.4 C
Athens
19 April - 2025

To σύστημα EISPRAXIS στη «μάχη» κατά των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Στόχος η είσπραξη 3 δισ. ευρώ

Must read

Κυνήγι στήνει η εφορία για βάλει η ΑΑΔΕ 3 δισ. ευρώ από 60.000 νέους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη και σε αυτή την αποστολή θα έχει τη βοήθεια ενός νέους συστήματος που μπαίνει σε εφαρμογή.

Το σύστημα EISPRAXIS θα συμβάλλει όχι απλώς στην κατηγοριοποίηση των οφειλετών, αλλά θα δημιουργεί και μοντέλα κινδύνου για το 2025, ενώ θα επεκταθεί και στις τελωνειακές υπηρεσίες, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό πλαίσιο κατασχέσεων. Το 2024 η ΑΑΔΕ συγκέντρωσε 6,33 δισ. ευρώ από φορολογικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και επιπλέον 37,1 εκατ. ευρώ από αντίστοιχες τελωνειακές.

Η προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεκινήσει με αποστολή αποστολή 60.000 ειδοποιήσεων σε φορολογούμενους που εμφανίζουν για πρώτη φορά καθυστερημένες υποχρεώσεις, στοχεύοντας στην είσπραξη τουλάχιστον του 40% των νέων αυτών χρεών.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει πληροφορίες ανά φορολογούμενο, με διαρκή ενημέρωση και εξατομικευμένη δράση ανάλογα με την ηλικία και το ύψος της κάθε οφειλής.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση χρεών και εφαρμογή της μεθόδου PARE (Payment capacity, Attitude, Recency, Event). Επιπρόσθετα, θα αξιοποιηθούν μοντέλα πρόβλεψης παραβατικότητας και θα προχωρήσει η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου.

Από το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων (107,3 δισ. ευρώ), τα 26,3 δισ. θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το ουσιαστικά διεκδικήσιμο ποσό στα 81 δισ. ευρώ.

Από αυτά, μόλις 3,7 δισ. βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση. Οι μεγαλύτερες οφειλές εντοπίζονται στον ΦΠΑ (22,7 δισ.), τον φόρο εισοδήματος (20 δισ.) και τους φόρους περιουσίας (2,8 δισ.).

Οι βασικές προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος περιλαμβάνουν την είσπραξη τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη, την ανάκτηση 700 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες μέσω στοχευμένων ενεργειών και την είσπραξη 28 εκατ. ευρώ από τελωνειακές ληξιπρόθεσμες.

Στοχεύεται επίσης η επίτευξη 33% εισπραξιμότητας επί των νέων οφειλών. Προβλέπεται και ο χαρακτηρισμός 10 δισ. ευρώ ως μη εισπράξιμων, καθώς και η προτεραιοποίηση των πιο εισπράξιμων υποθέσεων με βάση μοντέλα ανάλυσης κινδύνου, σε ένα κεντρικά συντονισμένο σύστημα.

Παράλληλα, θα επεξεργαστεί το 90% των αιτημάτων ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού και θα ελεγχθεί εκ νέου το 70% των υποθέσεων μεγαλοοφειλετών των τελευταίων πέντε ετών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article