Ένας τεράστιος όγκος πάγου αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen στην Ανταρκτική. Ο λόγος για την παγοκρηπίδα Larsen C που «γέννησε» ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία. Μετά την κατάρρευση της παγοκρηπίδας Larsen Α το 1995 και Larsen Β το 2002, όλα τα βλέμματα έχουν τώρα στραφεί στην Larsen C.
Η αποκόλληση εντοπίστηκε σήμερα, από τις εικόνες που έστειλαν οι δορυφόροι. Όπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμός. To γιγανταίο παγόβουνο που πλέει στη θάλασσα Weddell είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Λουξεμβούργου.
Το παγόβουνο υπολογίζεται πως είναι 5.000 – 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση. Χρησιμοποιώντας ένα υψομετρητή ραντάρ πάνω στο δορυφόρο Cryosat, οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος της επιφάνειας πάγου, στοιχείο που χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το πάχος και τον όγκο του, αλλά πριν την αποκόλλησή του.
Ακόμη δεν είναι γνωστό αν μετά την αποκόλλησή έχει μείνει ακέραιο ή αν διασπάστηκε κάποιο τμήμα του. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες καθώς συλλέγονται περαιτέρω πληροφορίες.
Ο Noel Gourmelen από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είχε κάνει κάποιες μετρήσεις ότι το παγόβουνο είναι περίπου 190 μέτρα σε πάχος και περιέχει περίπου 1.155 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου το βάθος του κάτω από τη στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να φθάσει τα 210 μέτρα.
The Larsen-C rift opening over the last 2 years from #Sentinel1 pic.twitter.com/MT9d3HAw1M
— Adrian Luckman (@adrian_luckman) January 31, 2017
Η τεράστια ρωγμή που δημιούργησε το νέο παγόβουνο έχει διακλαδιστεί, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί και αρκετά μικρά παγόβουνα.
«Είναι σαν το παγάκι μέσα στο τζιν με τόνικ σου- ήδη επιπλέει και αν λιώσει δεν θα αλλάξει και πάρα πολύ τον όγκο νερού μέσα στο ποτήρι», υποστηρίζει ένας ερευνητής. Επιπλέον, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το παγόβουνο δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται.