Την αναδρομική επιστροφή του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014-2019 προβλέπει νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, «ξεκλειδώνοντας» μια διαδικασία που αφορά χιλιάδες φορολογούμενους. Πρόκειται για όσους πλήρωσαν κανονικά τον φόρο ακινήτων, ενώ στην πραγματικότητα απαλλάσσονταν από την καταβολή του, είτε επειδή τα ακίνητα χρησιμοποιούνταν από τους ίδιους για επαγγελματική δραστηριότητα είτε λόγω λαθών στις δηλώσεις Ε9.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία δεν επιτρέπει την αναδρομική επιστροφή χρημάτων από το Δημόσιο πέραν της τριετίας – εκτός εάν υπάρχει δικαστική απόφαση. Ωστόσο, με διάταξη που θεσπίστηκε στις αρχές του έτους, μέσω του νέου Τελωνειακού Κώδικα (άρθρο 210 του νόμου 5193/2025), προστέθηκε ειδική πρόβλεψη στο άρθρο 6 του ν. 4223/2013, επιτρέποντας την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου 2025 για όσους δεν είχαν δηλώσει την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων τους.
Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης που πλήρωσε ΕΝΦΙΑ για ακίνητο το οποίο χρησιμοποιούσε ο ίδιος – όπως γραφεία, καταστήματα, εργαστήρια ή άλλους επαγγελματικούς χώρους – μπορεί πλέον να λάβει πίσω τα ποσά που κατέβαλε χωρίς να οφείλονται.
Οι επιστροφές αφορούν όσους έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν μέχρι την προθεσμία τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, πρόκειται κυρίως για μικρούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις που στο παρελθόν δεν είχαν δηλώσει σωστά την ιδιοχρησιμοποίηση, είτε από άγνοια είτε λόγω λαθών στα στοιχεία του ακινήτου.
Η Αρχή διευκρινίζει ότι η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά όσους απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ βάσει του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, δηλαδή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Μετά την υποβολή του διορθωμένου εντύπου, η φορολογική διοίκηση προχωρά σε νέα εκκαθάριση και επιστρέφει τα ποσά που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.
Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι, αφού δόθηκε – κατ’ εξαίρεση – η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2014 έως 2019 και δεν υπάρχει περιορισμός στις επιστροφές, κάθε ποσό ΕΝΦΙΑ που προκύπτει ως αχρεωστήτως καταβληθέν θα επιστρέφεται κανονικά στους δικαιούχους.
Με λίγα λόγια, η ΑΑΔΕ ανοίγει τον δρόμο για την «αποκατάσταση» φορολογικών αδικιών μιας ολόκληρης δεκαετίας, δίνοντας στους ιδιοκτήτες που ιδιοχρησιμοποιούν τα ακίνητά τους την ευκαιρία να πάρουν πίσω χρήματα που δεν έπρεπε ποτέ να πληρώσουν.
The post ΑΑΔΕ: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά επιστροφή ΕΝΦΙΑ appeared first on Newpost.gr.
