Με την 1η Δεκεμβρίου να σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της εορταστικής περιόδου, οι καταναλωτές μπαίνουν σιγά-σιγά σε γιορτινό κλίμα και η αγορά προετοιμάζεται να υποδεχτεί το αγοραστικό κύμα των επόμενων εβδομάδων.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προβλέπεται… αλμυρό. Οι τιμές των κρεάτων συνεχίζουν την ανοδική πορεία, ενώ σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά — μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τσουρέκια — που φτάνουν ακόμα και το 20%. Τα πιο περιζήτητα κρέατα για το οικογενειακό τραπέζι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι η γαλοπούλα, το αρνί και το μοσχάρι. Οι τιμές και στα τρία έχουν ανέβει, και όπως δήλωσε ένας κρεοπώλης στο OPEN δεν αποκλείεται η τιμή τους να ανέβει και άλλο όσο πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες.
Ενδεικτικά:
Το αρνί, από περίπου 15€/κιλό πέρυσι, φτάνει φέτος στα 18€.
Η γαλοπούλα έχει αυξηθεί κατά 1€, με τη μεγαλύτερη τιμή να αγγίζει τα 13€.
Το μοσχάρι σπάει ρεκόρ, αγγίζοντας ακόμη και τα 20€/κιλό, από 15€ πέρυσι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, σημειώνει ότι υπάρχει «εντυπωσιακή» αύξηση στα γιορτινά γλυκά, ενώ στα κρέατα το κατσίκι έχει φτάσει να πωλείται 18–20€, αγγίζοντας τις τιμές του μοσχαριού. «Αρνί και κατσίκι είναι πάνω 20%–30% σε σχέση με πέρυσι», υπογραμμίζει. Ανοδική τάση εμφανίζουν και τα παιχνίδια, με εκτιμώμενες αυξήσεις 15%–20%, καθώς και τα χριστουγεννιάτικα είδη. Ενδεικτικά, ένα δέντρο 2,40 μέτρων κοστίζει 125€, ενώ η «χιονισμένη» εκδοχή του μπορεί να φτάσει τα… 330€.
Ο κ. Ραυτόπουλος σχολιάζει και τη Black Friday, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «Black Month», με πολλές αθέμιτες πρακτικές και παραπλανητικές προσφορές. «Χρειάζεται προσοχή, καθώς έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις αισχροκέρδειας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
The post «Χρυσό» το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακρίβεια σε κρέατα, γλυκά και δώρα appeared first on Newpost.gr.
