11 C
Athens
26 November - 2024

Είναι ο καύσωνας ανθρώπινο λάθος; Η επιστήμη απαντά

Must read

Η κλιματική αλλαγή ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας αύξησε στο διπλάσιο τις πιθανότητες για τον καύσωνα που έχει χτυπήσει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με ειδικούς.

Οι ερευνητές σύγκριναν τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών με προηγούμενες καταγραφές από επτά μετεωρολογικούς σταθμούς σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης.

Από την αρχική τους αναφορά διαπιστώνεται ότι «τα σημάδια κλιματικής αλλαγής είναι φανερά» στη ζέστη αυτού του καλοκαιριού.

Λένε επίσης ότι η κλίμακα του καύσωνα στην Αρκτική είναι πρωτοφανής.

Η κλίματα και το εύρος του κύματος ζέστης που σαρώνει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά για την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην απόπειρα τους να ανακαλύψουν τυχόν σύνδεση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από επτά μετεωρολογικούς σταθμούς, στη Φινλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Οι σταθμοί αυτοί επιλέχθηκαν καθώς διέθεταν ψηφιοποιημένα αρχεία από τις αρχές του του 20ου αιώνα. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης υπολογιστικά μοντέλα για να αξιολογήσει την έκταση της κλιματικής αλλαγής που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη επίδραση.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Δανία, η κλιματική αλλαγή έχει γενικά αυξήσει τις πιθανότητες για τον καύσωνα που βιώνουν οι περιοχές κατά παραπάνω από το διπλάσιο.

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, ο καύσωνας;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί ορισμοί της έννοιας του καύσωνα αλλά οι ερευνητές σε αυτήν την μελέτη τον ορίζουν ως την περίοδο με τις τρεις συνεχόμενες πιο ζεστές μέρες του χρόνου. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν δεδομένα από επτά διαφορετικές τοποθεσίες για τον τελευταίο περίπου αιώνα.

«Σε πολλά σημεία της Ευρώπης ένας καύσωνας τριών ημερών δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μια μεγαλύτερη περίοδος θα ήταν πιο αντιπροσωπευτική» δήλωσε η Δρ. Φριντερίκε Όττο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μία από τους συντάκτες της έρευνας.

«Οι μεγαλύτερες όμως περίοδοι που εξετάσαμε δεν επηρέασαν ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.»

Οι ερευνητές επίσης λένε ότι οι συνεχόμενες τρεις ημέρες με την υψηλότερη θερμοκρασία μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα αυτό το έτος, πιστεύουν όμως ότι ακόμα και αν την επόμενη εβδομάδα σημειωθούν μεγαλύτερες θερμοκρασίες, συνολικά το αντίκτυπο δεν θα αλλάξει.

Αποδεικνύεται έτσι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής;

Οι επιστήμονες διστάζουν να πουν ότι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο «προκλήθηκε» από την κλιματική αλλαγή, πιστεύουν όμως ότι αυτή η νέα έρευνα αποτελεί μία ακόμα βάσιμη απόδειξη που συνδέει την αυξανόμενη θερμοκρασία και τα ακραία φαινόμενα.

Αυτό που δεν μπορούν να διαπιστώσουν ακόμα είναι κατά πόσο το σύστημα υψηλής πίεσης που είχε σκεπάσει την Ευρώπη για δύο σχεδόν μήνες προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή.

Όσο για το αν μπορούν να προβλέψουν τον επόμενο καύσωνα που θα χτυπήσει την Ευρώπη, δεν μπορούν να είναι τόσο συγκεκριμένοι. Η έρευνα, πάντως, υπολογίζει τις «περιόδους επιστροφής», τις πιθανότητες δηλαδή να συμβεί κάτι ξανά.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις, νότια της Σκανδιναβικής Χερσονήσου είναι πιθανό να υπάρχει παρόμοιος καύσωνας κάθε δέκα χρόνια, ενώ πιο νότια, στην Ολλανδία, το κύμα ζέστης ενδέχεται να επιστρέφει μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Οι υπολογισμοί αυτοί συνδέονται με προγνώσεις επιστημόνων ότι ο τύπος καύσωνα που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι πιθανόν να επαναλαμβάνεται κάθε δεύτερο έτος κατά το 2040.

«Είναι αναπόφευκτο να σκεφτόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται, αρά καύσωνες σαν αυτόν θα είναι συχνότεροι», είπε η Δρ. Όττο.

«Ο κάποτε ασυνήθιστα ζεστός καιρός θα θεωρείται πλέον συνηθισμένος. Σε κάποιες περιπτώσεις, ήδη συμβαίνει αυτό».

Και στην Αρκτική;

Παρόλο που αναγνωρίζουν ότι ο καύσωνας στην Αρκτική είναι πρωτοφανής σύμφωνα με τις προηγούμενες καταγραφές, είναι δύσκολο για τους ερευνητές να διαπιστώσουν το ακριβές αντίκτυπο της ανθρώπινης επίδρασης, καθώς οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες διαφέρουν πάρα πολύ από χρόνο σε χρόνο στην περιοχή, οπότε ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί κάποιο μοτίβο.

Παρά τις επιφυλάξεις τους, πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους πρέπει να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις σε πιο δραστικά μέτρα σχετικά με την καύση του άνθρακα.

«Μελετάμε τις κλιματικές αλλαγές, αντί να προσπαθούμε να τις αποτρέψουμε».

Με την κλιματική αλλαγή έχουν συνδεθεί και άλλα ακραία φαινόμενα.

Το τεράστιο κύμα καύσωνα που χτύπησε την Ευρώπη το 2003 ήταν ανάμεσα στα πρώτα που συνδέθηκαν με την κλιματική αλλαγή, και παρόλο που η διαδικασία πήρε αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε αυξήσει τις πιθανότητες που οδήγησαν σε καύσωνα κατά 500%.

Πλέον οι συνδέσεις γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Μόλις ένα χρόνο πριν επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι η πλημμύρα στο Χιούστον του Τέξας έγινε κατά 38% πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής ενώ ο καύσωνας «Λούσιφερ» στην ανατολική Ευρώπη έγινε 10 φορές πιθανότερος. Αυτή η νέα μελέτη ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Πηγή: BBC News

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article