Το υπερηφαίστειο Campi Flegrei είναι από τα ελάχιστα στον κόσμο που είναι ενεργά. Βρίσκεται στη νότια Ιταλία, σχεδόν 15 χλμ. δυτικά της Νάπολης, όπου κατοικούν περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι. Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν το 1538, αν και 40.000 χρόνια πριν έκανε μια έκρηξη τεραστίων διαστάσεων.
Τα τελευταία 60 χρόνια, η ηφαιστειακή περιοχή έχει δείξει σημάδια αναταραχής και οι επιστήμονες την μελετούν προσεκτικά και καταγράφουν τα ευρήματά τους για να κατανοήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Francesca Forni, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, εξέτασαν δείγματα από πέτρες, ορυκτά και γυαλί από 23 εκρήξεις στο Campi Flegrei. Με την ανάλυση αυτή, οι επιστήμονες μπόρεσαν να απεικονίσουν το τι συμβαίνει πριν και μετά τις εκρήξεις.
Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μάγμα συσσωρεύεται κάτω από το ηφαίστειο και φαίνεται να βρίσκεται στο στάδιο πριν την έκρηξη, αν και όπως δηλώνουν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί σύντομα.
Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε ότι υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία και στην περιεκτικότητα του νερού στο μάγμα κατά τις διάφορες φάσεις που εξερράγη το ηφαίστειο. Επιπλέον, είδαν ότι τα ορυκτά στοιχεία στο μάγμα μειώνονταν με τον καιρό, ενώ η περιεκτικότητα σε νερό αυξανόταν.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Christopher Kilburn, από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, τα ευρήματα συνάδουν με τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες εκρήξεις.
«Αν συμβεί μια έκρηξη, πιθανώς θα έχει παρόμοιο μέγεθος και συμπεριφορά με αυτά που παρατηρήθηκαν πριν 15.000 χρόνια, επομένως θα κυμαίνεται στο μέγεθος της τελευταίας μεγάλης έκρηξης (Monte Nuovo, 1538, 0.02 κυβικά χλμ.) έως και κάτι που μοιάζει με την έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε την Πομπηία (1 κυβικό χλμ.).»
Πηγή: Newsweek