14.5 C
Athens
4 December - 2025

Ομάδα εργασίας για τον Κάθετο Διάδρομο – Στις 10 Δεκεμβρίου η πρώτη διακρατική συνάντηση

Διαβάστε Επίσης

Η υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου που θα μεταφέρει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην Ανατολική Ευρώπη, απαιτεί τη δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί το έργο και θα διαχειρίζεται όποια ζητήματα προκύπτουν, συμφώνησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον.

Η πρώτη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στον Κάθετο Διάδρομο, δηλαδή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας ορίστηκε για τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Export-Import Bank of the United States (EXIM), Τζον Τζοβάνοβιτς, ο οποίος επεσήμανε τον κομβικό ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου στην ενεργειακή πολιτική εξαγωγών των ΗΠΑ. Περιέγραψε περιέγραψε τη στρατηγική προτεραιότητα των ΗΠΑ στην ανθεκτικότητα της αλυσίδας τροφοδοσίας αμερικανικού LNG σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι βασική προϋπόθεση αποτελεί η επέκταση των χώρων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου.

Επί τάπητος τέθηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ της EXIM για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της κρατικής τράπεζας, η οποία στηρίζει τις αμερικανικές εξαγωγές, τόνισε τον σταθερό προσανατολισμό της στις κρίσιμες πρώτες ύλες, με τον Έλληνα υπουργό να επισημαίνει την ανάπτυξη του γάλλιου στην Ελλάδα ως κρίσιμης ορυκτής πρώτης ύλης.

Ο Τζον Τζοβάνοβιτς απηύθυνε πρόσκληση στον Σταύρο  Παπασταύρου, προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής στο ετήσιο Συνέδριο της Τράπεζας, τον Απρίλιο του 2026.

Τελευταία Νέα