Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους σήμερα και στη γενική συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για την πορεία της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αν και η διοίκηση της επιχείρησης είχε αρχικά ανακοινώσει ότι τα αποτελέσματα του τριμήνου θα δημοσιοποιηθούν στις 28 του μηνός, δηλαδή μία ημέρα μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινωθούν σήμερα.
Μετά τη γενική συνέλευση εξάλλου και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες αναμένουν από τη διοίκηση και τις οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ λεπτομερή και αναλυτική ενημέρωση για το πώς διαμορφώνονται τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και πώς εξελίσσεται το πρόβλημα ρευστότητας. Ο κ. Παναγιωτάκης πάντως με δηλώσεις του χθες επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα ρευστότητας, διαψεύδοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης με 300 εκατ. ευρώ, παρότι δήλωσε ότι η επάρκεια σε ρευστότητα έως το τέλος του 2019 θα διασφαλισθεί με την αναμενόμενη εισροή 400 εκατ. ευρώ από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Αύγουστο και μετά.
Σε ό,τι αφορά τις ανεξόφλητες οφειλές ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1,05 δισ. ευρώ προέρχεται από την κατηγορία των τελικών καταναλωτών. Σε αυτή συγκαταλέγονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο και έχουν αφήσει ανεξόφλητες οφειλές στη ΔΕΗ. Πρόκειται για έναν συνολικό αριθμό 890.000 καταναλωτών, τους οποίους η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να «κυνηγήσει» με εξώδικα.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, θα δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός. Θα προσληφθούν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι για να ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα) και στη συνέχεια οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν να διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τις οφειλές. Με τον τρόπο αυτό, πέραν της ανάκτησης ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, θα γίνει και εκκαθάριση του πελατολογίου και η ΔΕΗ θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και θα διεκδικήσει επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει στο 29%.