11.4 C
Athens
27 November - 2024

Ολόκληρο το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ – Η ημέρα της κρίσης για την εταιρεία

Must read

Η ώρα της κρίσης για το μέλλον της ΔΕΗ πλησιάζει καθώς την Τρίτη η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα έως τώρα δεδομένα συνηγορούν πως τα οικονομικά της αποτελέσματα θα είναι ζημιογόνα καθώς τα πρώτα έσοδα από τις αυξήσεις (συνολικού ύψους 490 εκατ. ευρώ) των τιμολογίων ρεύματος δεν θα έχουν καταγραφεί στις οικονομικές καταστάσεις.

Παράλληλα, η έκθεση του ορκωτού λογιστή, όπως έχουν τονίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, είναι καθοριστικής σημασίας καθώς θα αποτυπώνει το κατά πόσο η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας είναι ή δεν είναι βιώσιμη. Εξάλλου, η Ernst & Young ήταν ο ίδιος ορκωτός λογιστής που αξιολόγησε και τις ετήσιες για το 2018 οικονομικές καταστάσεις και είχε εγείρει ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Την Τρίτη οι παρατηρήσεις του, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν θα μιλούν για κίνδυνο βιωσιμότητας αν και θα χτυπάει το καμπανάκι για εγρήγορση αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, σηματοδοτώντας ουσιαστικά ένα ιδιότυπο καθεστώς υψηλής εποπτείας για τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» η διοίκησή της θα συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας με το πλέγμα των μέτρων που έλαβε, λαμβάνει και θα λάβει… και θα επικαλείται επίσης τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διάσωσή της. Η ΔΕΗ, διανύοντας τις πιο κρίσιμες μέρες της 69χρονης ιστορίας, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως περνά τον κάβο… Στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση θα περιγράφονται τα μέτρα που δρομολογούνται και τα οποία θα αποδέχεται ο ορκωτός λογιστής, εκτιμώντας πως η κατάρρευση αποφεύχθηκε αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Αυτά είναι:

Οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου θα δώσουν σε δωδεκάμηνη βάση 490 εκατ. ευρώ.
Άλλα 200 εκατ. ευρώ θα λάβει η εταιρεία από παλιές οφειλές του 2011 για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε και δεν είχε εισπράξει τότε.
Στο επόμενο δίμηνο εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της.
Τον Οκτώβριο αναμένεται η κυβέρνηση να ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την κατάργηση των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ).
Στις αρχές του νέου έτους, η δημόσια εταιρεία, και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Ξεπερνά τον κάβο αλλά έχει δρόμο… μπροστά

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑτος» η Διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται ότι ξεπερνά τον πρώτο επικίνδυνο κάβο του Σεπτεμβρίου, έχει ωστόσο ακόμη μίλια μπροστά της να διανύσει, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να καλυφθεί ταμειακό έλλειμμα (σε 12μηνη πρόβλεψη) 800-900 εκατ. ευρώ, αλλά και να εξυπηρετηθούν αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Ετσι, επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν την απολιγνητοποίηση της παραγωγής της, σε πώληση μέρους των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ) και στην κατάργηση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ.

Πρώτος κρίσιμος σταθμός, οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις προοπτικές της επιχείρησης αλλά και γενικότερα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλωστε, οποιαδήποτε κίνηση του κυρίαρχου παίκτη φέρνει ντόμινο εξελίξεων και στους ανεξάρτητους προμηθευτές ρεύματος.

Διμερή συμβόλαια

Η βασική κίνηση, όπως έχει διαμηνύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα είναι η κατάργηση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ, οι οποίες επιβλήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων ως «εργαλείο» για το άνοιγμα της αγοράς.

Ετσι, η ΔΕΗ μπήκε μέσα για περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ καθώς την ανάγκασαν να μπει στο… ρινγκ με δεμένα χέρια, πουλώντας στους ιδιώτες ανταγωνιστές μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάτω του κόστους. Οσο για την κατάργηση της προγραμματισμένης δημοπρασίας της 16ης Οκτωβρίου, αν και θεωρείται επιβεβλημένη, ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις, καθώς αναμένεται έγκριση των Βρυξελλών.

Την ανησυχία της εκφράζει και η Διοίκηση της ΡΑΕ, η οποία σε πρόσφατη επιστολή της προς τον κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά ζητεί ενημέρωση, καθώς εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία οφείλει να προχωρήσει στη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Επισημαίνει ωστόσο η Αρχή ότι η νομοθεσία δίνει και τη δυνατότητα αναβολής για τεχνικούς λόγους ή ανωτέρας βίας, με το χρονικό όριο να μην μπορεί να υπερβαίνει την 8η Νοεμβρίου.

Στελέχη του υπουργείου πάντως αναφέρουν στο «Βήμα» ότι δεν θα δοθεί αναβολή, καθώς η τροπολογία είναι έτοιμη και άμεσα θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Με την κατάργηση της δημοπρασίας εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα ωφεληθεί περί τα 50 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article