Η πιο οικονομική και προσιτή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι η αιολική σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας GIA.
Οι αναλυτές της GIA εκτιμούν πως η συνολική ισχύς αιολικής ενέργειας στον πλανήτη θαυπερδιπλασιαστεί έως το 2020. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 1996 έως το 2013 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής της ισχύος ανήλθε σε 20 τοις εκατό.
Η αιολική ισχύς δεν αναπτύσσεται μόνο σε μεγάλα επίγεια ή υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και μέσα από Μικρές Ανεμογεννήτριες που ηλεκτροδοτούν κατοικίες, επαγγελματικές χώρους και μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου ως το 2015, προβλέπεται πως η παραγωγή αιολικής ενέργειας από εγκαταστάσεις πάνω σε θάλασσες και λίμνες θα ξεπεράσει αυτήν από χερσαίες ανεμογεννήτριες.
Η υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης καταγράφεται στους αναδυόμενους ασιατικούς δράκους, όπου η υψηλοί ρυθμοί εκβιομηχάνισης των οικονομιών τους, το τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας του ενεργειακού μοντέλου που ακολουθούν ως σήμερα, αλλά και οι τεράστιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τις ΑΠΕ ως πιο καθαρή και βιώσιμη επιλογή.
Από την άλλη πλευρά, είναι ευρωπαϊκές οι χώρες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διείσδυση αιολικής ενέργειας στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.
Σημαντική αγορά είναι και οι ΗΠΑ, όπου όμως το 2013 οι ρυθμοί μεγέθυνσης της αγοράς επιβραδύνθηκαν αφότου το Κογκρέσο κατάργησε ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που ίσχυαν μέχρι πέρυσι στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Η έρευνα εκτιμά πως η αιολική ενέργεια θα αντικαταστήσει άλλες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, λόγω πλεονεκτημάτων όπως τα μηδενικά επίπεδα ρύπανσης και η ανεξάντλητη διαθεσιμότητα ανέμων χωρίς την παράλληλη κατανάλωση άλλων φυσικών πόρων. Επιπλέον το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας είναι ιδιαίτερα οικονομικό και η εξάρτηση της παραγωγής της από ορυκτά καύσιμα ελάχιστη.
Βραχυπρόθεσμα, η αγορά της αιολικής ενέργειας αναμένεται να επωφεληθεί από τεχνολογικές εξελίξεις όπως η δημιουργία ανεμογεννητριών μεγάλων υψομέτρων, φορητών ανεμογεννητριών, ανεμογεννητριών με βάση το ξύλο και ανεμογεννητριών τροφοδοτούμενων από ηλιακή ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα η αιολική ενέργεια αναδεικνύεται ως πολύτιμη τεχνολογία ΑΠΕ για την ηλεκτροδότηση απομονωμένων ή απομακρυσμένων περιοχών.
Υπό αυτό το πρίσμα η εταιρεία EnergyNet σε συνεργασία με τον κορυφαίο κατασκευαστή ανεμογεννητριών Vestas ξεκίνησαν την πρωτοβουλία “Άνεμος για Ευημερία” με σκοπό να ηλεκτροδοτήσουν τις πιο φτωχές περιοχές της Αφρικής που δεν έχουν πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.