11.6 C
Athens
13 March - 2026

Πλαφόν κέρδους σε 63 κωδικούς τροφίμων και βασικών ειδών – Η υπουργική απόφαση

Διαβάστε Επίσης

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τελική λίστα με τα τρόφιμα και τα βασικά είδη, στα οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει τελικά 63 προϊόντα, αντί 61 που προβλέπονταν στην αρχική εκδοχή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει επισημάνει πως σε περίπτωση παραβάσεων μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία διαπιστώθηκε αθέμιτη κερδοφορία. Το μέτρο αφορά στη βιομηχανία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, καθώς και τις εμπορικές εταιρείες που διακινούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Το πλαφόν εφαρμόζεται στα περιθώρια κέρδους των τροφίμων και ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο χονδρεμπόριο όσο και στο λιανεμπόριο. Οι εταιρείες υποχρεούνται να διατηρούν το περιθώριο κέρδους τους εντός συγκεκριμένων ορίων, τα οποία για τα προϊόντα βασικής ανάγκης δεν μπορούν να υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο ποσό ανά προϊόν. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει εντατικούς ελέγχους σε πραγματικό χρόνο και προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους νέους κανόνες.

Το μέτρο αφορά κυρίως σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπου φαινόμενα αισχροκέρδειας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το κόστος ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών και στη σταθεροποίηση της αγοράς, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των νοικοκυριών που πιέζονται από την ακρίβεια, με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων και την προώθηση μιας πιο ισορροπημένης και βιώσιμης λειτουργίας της αγοράς τροφίμων.

Η λίστα με 63 προϊόντα

 

Δείτε το ΦΕΚ

fek13-3-26-trofima

Τελευταία Νέα