13.2 C
Athens
3 April - 2026

Μεγάλη Εβδομάδα: Πανάκριβη νηστεία – Δείτε πόσο κοστίζουν θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά

Διαβάστε Επίσης

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα 2026 και η Μεγάλη Εβδομάδα, το βασικό ερώτημα για χιλιάδες νοικοκυριά είναι ένα: πόσο κοστίζει τελικά η νηστεία; Η απάντηση δεν είναι ευχάριστη, καθώς οι τιμές σε βασικά νηστίσιμα προϊόντα καταγράφουν σημαντική άνοδο, επιβαρύνοντας αισθητά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η φετινή εικόνα της αγοράς δείχνει ότι η νηστεία κάθε άλλο παρά «οικονομική επιλογή» αποτελεί, με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα νηστίσιμα

Η εκτίναξη των τιμών δεν είναι τυχαία. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η γενικότερη ακρίβεια, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε καύσιμα, μεταφορές, λιπάσματα και κόστος συσκευασίας, έχουν οδηγήσει σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα και το ενεργειακό κόστος, μετακυλίοντας τις αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή.

Πόσο έχουν αυξηθεί φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των ανατιμήσεων, καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι της νηστείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς:

Τα αγγουράκια πωλούνται πλέον στα 2,45 ευρώ από 1,50 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 60%.
Τα μήλα έχουν φτάσει στα 2,45 ευρώ από 1,85 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και τα 2,65 ευρώ, καταγράφοντας μικρότερη αλλά σταθερή άνοδο.
Τα λεμόνια κινούνται πλέον στα 1,75 ευρώ από 1,15 ευρώ.

Ακόμη πιο έντονη είναι η εικόνα σε άλλα προϊόντα:

Οι ντομάτες έχουν εκτοξευθεί στα 2,90 ευρώ από 1,90 ευρώ, με αύξηση περίπου 52%.
Οι μελιτζάνες αγγίζουν τα 3,90 ευρώ από 2,90 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο άνω του 34%.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι ακόμη και τα πιο απλά προϊόντα της καθημερινότητας έχουν μετατραπεί σε «είδη πολυτελείας» για πολλά νοικοκυριά.

Τι συμβαίνει με τα σαρακοστιανά και τα θαλασσινά

Ανοδική πορεία καταγράφεται και στα παραδοσιακά σαρακοστιανά προϊόντα, τα οποία κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της νηστείας.

Ο ταραμάς (βιομηχανικός) έχει φτάσει τα 24 ευρώ το κιλό από 19 ευρώ, ενώ ο χαλβάς σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας έως και τα 19 ευρώ από 9 ευρώ, σχεδόν διπλάσια τιμή.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα θαλασσινά:

Οι γαρίδες αγγίζουν πλέον τα 19 ευρώ από 12 ευρώ,
Το χταπόδι κινείται στα 24 ευρώ από 18 ευρώ,
Το καλαμάρι φτάνει τα 22 ευρώ από 17 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές καταγράφονται σε μια περίοδο όπου η ζήτηση παραδοσιακά κορυφώνεται, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση στις τιμές.

Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της νηστείας φέτος

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι το κόστος για ένα πλήρες νηστίσιμο τραπέζι το 2026 είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Η επιβάρυνση δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά διαπερνά σχεδόν ολόκληρη την αγορά τροφίμων, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα για τους καταναλωτές.

Η νηστεία, που παραδοσιακά συνδέεται με απλότητα και λιτότητα, φαίνεται φέτος να μετατρέπεται σε μια πιο «ακριβή υπόθεση», με τα νοικοκυριά να αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την οικονομική πίεση.

Τελευταία Νέα