Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας και η Greenpeace δημοσίευσαν σήμερα την ετήσια έκθεσή τους για τα αιολικά, η οποία προβλέπει ότι μπορούν να φτάσουν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 2000 γιγαβάτ ως το 2030, καλύπτοντας το 17-19% των αναγκών σε ηλεκτρισμό παγκοσμίως.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε σύμφωνα με την έκθεση του GWEC να δημιουργήσει 2 εκατ. θέσεις εργασίας και να εξοικονομήσει την εκπομπή 3 δις. τόνων ρύπων κάθε χρόνο. Μακροπρόθεσμα, με άξονα το 2050, τα αιολικά μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 25-30% της ηλεκτροπαραγωγής, όπως τονίζεται.
Το Συμβούλιο εξέτασε δύο διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη των αιολικών στα έτη 2020, 2030 και 2050: Τόσο το πρώτο, μετριοπαθές σενάριο, όσο και το δεύτερο, «ανεπτυγμένο» σενάριο συγκρίνονται με το σενάριο βάσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) σε όρους διείσδυσης, θέσεων εργασίας, ρύπων, επενδύσεων κτλ.
«Η αιολική ενέργεια έχει γίνει η φθηνότερη λύση όταν προσθέτουμε νέα ισχύ στο δίκτυο σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του GWEC, Στηβ Σώγιερ. «Δεδομένης της ανάγκης για μείωση των ρύπων και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ο κρίσιμος ρόλος των αιολικών για την ενεργειακή τροφοδοσία είναι εξασφαλισμένος», πρόσθεσε.
«Ως το 2020, τα αιολικά θα έχουν αποτρέψει πάνω από 1 δις. τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο, ποσότητα ίση με αυτή που εκλύουν η Γερμανία και η Ιταλία μαζί», τόνισε ο Σβεν Τέσκε, ειδικός της Greenpeace. «Οι πολιτικοί πρέπει να παρέχουν οικονομικά κίνητρα και να επιδείξουν ηγεσία τον επόμενο χρόνο στην κλιματική διάσκεψη στο Παρίσι», κατέληξε.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα αιολικά αναμένεται να εγκαταστήσουν φέτος 45 γιγαβάτ νέας ισχύος, ενώ πέρυσι η συνολική ισχύς έφτανε α 318 γιγαβάτ.