Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι αναλυτές των γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών εξελίξεων την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην παρέμβει, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, για να σταματήσει την πτώση των τιμών πετρελαίου που έχει ξεκινήσει σταδιακά από τον περασμένο Ιούνιο.
Αυτή η πτώση αγγίζει το 25% στο πετρέλαιο τύπου μπρεντ, κάτι που συνιστά τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας τετραετίας.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, το Ριάντ παίρνει ένα, μάλλον υπολογισμένο, ρίσκο στις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ούτως ή άλλως το θερμόμετρο χτύπησε τους τελευταίους μήνες χαμηλές θερμοκρασίες για μία σειρά λόγων – με κορυφαίο την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ανοίξει διάλογο με την Τεχεράνη ώστε να βρεθεί λύση στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο, οι Σαουδάραβες μάλλον σκέφτονται πιο πολύπλοκα. Η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές μπορεί να πλήξει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά την ίδια στιγμή θα επηρεάσει δύο χώρες στις οποίες η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση.
Πρώτα από όλα, χαμηλότερες τιμές πετρελαίου χτυπούν τη ρωσική οικονομία, που ήδη επηρεάζεται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Επίδραση από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές θα υπάρξει και για την οικονομία του Ιράν, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί η απόφαση εκ μέρους της Τεχεράνης να προχωρήσει σε περισσότερους συμβιβασμούς στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς – κάτι που ίσως να μην άρεσε στη Σαουδική Αραβία.
Τέλος, οι Σαουδάραβες θέλουν σίγουρα να υπενθυμίσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι ανεξαρτήτως της «επανάστασης του σχιστόλιθου» αυτοί είναι που παραμένουν οι κυρίαρχοι της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς.
Μπορεί βραχυπρόθεσμα να χάσουν κάποια έσοδα, αλλά τα τεράστια συναλλαγματικά τους αποθέματα μάλλον φθάνουν για τους βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Παράλληλα, το Ριάντ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει ανάγκη τη συνδρομή του στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον των ακραίων ισλαμιστών του ISIS.