20 C
Athens
23 November - 2024

Οι Βρυξέλλες βρίσκουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες βρήκαν τη «χρυσή τομή» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο θέμα του φυσικού αερίου κάτι που θα αποτρέψει τον κίνδυνο να παγώσει η Ευρώπη σε περίπτωση που ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αποφάσιζε να κόψει την παροχή προς το Κίεβο.  

Το φως στην άκρη του τούνελ άρχισε να φαίνεται κατά τη διάρκεια της τελευταίας, πολύωρης διαπραγμάτευσης των τριών παικτών στις Βρυξέλλες μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να κάνει επανειλημμένα τηλεφωνήματα προς τον ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.  

Η ελπίδα ήταν ότι όλα θα κλείσουν την Παρασκευή πριν ο σημερινός επίτροπος με αρμοδιότητα την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο αυτό την 1η Νοεμβρίου και αναλάβει αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία. Στη θέση του θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα την ενεργειακή ένωση Μάρκος Σέφκοβιτς.  

Το ένα εκ των βασικών θεμάτων που αφορά στην τιμή στην οποία η Ουκρανία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία από τώρα μέχρι και το Μάρτιο του 2015 φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, καθως σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα. 

Συμφωνία επί των βασικών πτυχών φαίνεται επίσης ότι έχει επιτευχθεί στον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο θα καταβάλει την προκαταβολή για τις ποσότητες που θέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παράσχουν εγγυήσεις επί αυτού.  

Ωστόσο, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πολύ έντονη μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ουκρανία θέλει να είναι βέβαιη ότι η Μόσχα δεν θα κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της και ζητεί να υπάρξει ένα δεσμευτικό συμβόλαιο μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία θέλει να έχει διαβεβαιώσεις ότι οι πληρωμές θα καταβάλλονται κανονικά, ενδεχομένως χωρίς παρέμβαση του Κιέβου. Δύο κείμενα συμφωνιών, μία διμερής συνθήκη μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας και άλλη μία, εμπορική, μεταξύ Gazpron και Naftogaz έχουν ήδη μοιραστεί στα ενδιαφερόμενα μέρη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article